Afere gospođa Vučić i Vulin, Jovaninih uticajnih drugarica

Jedna od glavnih tema društvenih mreža proteklog vikenda je sastanak Jovane i Željka Joksimovića sa Tamarom Vučić i Natašom Vulin, suprugama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Naime, na Tviteru je objavljena fotografija sa zajedničke večere pomenutih ličnosti, koja je pokrenulo pitanje otkud njih četvoro na okupu, te kako je voditeljka, u javnosti poznata kao „objektivna novinarka britkog jezika“, koja ne preza da se suprotstavi i samom predsedniku tokom intervjua, postala drugarica njegove supruge Tamare.

Elem, ko su gospođe Vulin i Vučić, drugarice Jovane Joksimović?

NATAŠA VULIN

Nataša Vulin, kao što znamo, supruga je Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, inače direktorka marketinga Color Press Glossy grupe.

Mada njena profesija ima veze s medijima, ona se ne eksponira previše, osim na događajima koji imaju veze s kompanijom u kojoj radi.

Zanimljivo je to da je pre Nataše ovu funkciju obavljao njen suprug Aleksandar, koga je prvo na tom mestu nasledio njegov brat Bojan, a njega Vulinova supruga.

Ipak, nije Nataša Vulin zanimljiva javnosti zbog posla kojim se bavi. Ono po čemu je njeno ime poznato, a da nije samo u kontekstu supruge ministra, jeste po aferi “tetka iz Kanade”.

Naime, Aleksandar i Nataša Vulin u julu 2012. kupili su trosoban stan u beogradskom naselju Zvezdara u jednoj od modernih zgrada.

Međutim, nakon što je 2012. godine preuzeo funkciju, u tom trenutku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije – uključujući i novi stan.

Upravo ova nekretnina na njega će baciti sumnju dve godine kasnije, kada Agencija bude proveravala podatke koje joj je dostavio.

Osim što je utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, Agencija je otkrila i brojne druge nelogičnosti. Vulin se, prema pisanju KRIK-a, branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge sumnjive dokaze, iznoseći dve različite verzije kako je došao do novca za stan.

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom supružnike je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživanja imovine političara. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Vulin je Agenciji naveo da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, a prema pisanju KRIK-a, jedina nekretnina koju je Vulin pre ove na Zvezdari posedovao, jeste stan u Novom Sadu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a koji je kasnije prodao rođenom bratu za 38.000 evra. Očigledno, ova cifra nije mogla da pokrije ni prvu ratu za novi stan.

Kad je video da ova priča “ne pije vodu”, Vulin je izneo novu verziju priče, a to je da su on i njegova supruga Nataša pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade.

Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše, na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo.

Ni ovo objašnjenje nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu. Ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi – što nije uradio.

Prema tvrdnji Vulina, dan nakon overe ugovora, njegova supruga Nataša pozajmila je 205.000 evra od svoje tetke Mire Milić iz Kanade, i oni su istog dana novac isplatili prodavcu. Nataša Vulin kasnije je ispričala da je novac dala Filipoviću (prethodnom vlasniku stana, prim. aut.) na ruke u prostorijama njegove firme. Ovo je Vulin ispričao dve godine kasnije Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je pokrenula postupak provere njegove imovine.

U julu 2014. Agencija je njegove tvrdnje proverila kod Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je obavestila da nije pronašla da je na račune Vulina, njegove supruge ili prodavca stana uplaćen pomenuti iznos. Da je novac uneo u kešu, morao bi da ga prijavi carini. Međutim ni tih podataka nije bilo. Naveo je da je stan isplatio dan nakon overe ugovora i dostavio još jednu priznanicu sa potpisom prodavca stana i adresom u Marbelji u Španiji. Ovaj put nedostajao je broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

U decembru 2015. izveštaj o kontroli imovine Agencija je poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U junu 2017. Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je postupak protiv Vulina. Slučaj je godinu i po dana bio u tužilaštvu. Rešenje o obustavljanju doneto je tek nakon što su novinari počeli da se o njemu raspituju. Službena beleška tužilaštva otkrila je da su policija i tužilaštvo posao obavili traljavo – na razgovor nije bio pozvan ni ministar Vulin, ni misteriozna tetka koja mu je navodno pozajmila novac. Ispitali su njegovu suprugu Natašu, investitora Momčila Filipovića i njegovog sina koji su potvrdili Vulinovu priču.

Tužiteljka Tamara Ristić koja je vodila slučaj utvrdila je da ministar nije zloupotrebio položaj i primio mito. Navela je i da je utvrđeno na koji način su Aleksandar i Nataša Vulin pribavili novac, iako supružnici nisu ponudili nijedan validan dokaz za to. Osim toga, Tužilaštvo za organizovani kriminal se proglasilo nenadležnim tvrdeći da Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

TAMARA VUČIĆ

Za razliku od ministrove supruge, supruga predsednika Vučića ima daleko “čistiju” biografiju, mada se o njenom životu ne zna mnogo pre udaje za predsednika države.

Tamara Vučić, devojačko Đukanović, rođena je 1981. godine u Beogradu, osnovnu i srednju školu završila je u Loznici, a diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 2010. godine, kada je imala 29 godina, Tamara je dobila posao u Ministarstvu spoljnih poslova kao savetnica za Evropu. Inače, govori engleski i francuski jezik.

Tamara je postala gospođa Vičić 2013. godine, a četiri godine kasnije rodila je sina Vukana.

Novinari KRIK-a, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije su, istražujući imovinu Aleksandra Vučića 2016. godine objavili tekst u kome se navodi da Tamara poseduje stan od 104 kvadrata i garažu od 12 kvadrata u kompleksu „Belvil“. Vrednost ovih nekretnina je procenjena na oko 196.000 evra.

Vučić je u intervjuu novinarim KRIK-a kazao da su Tamari u maju 2013. godine stan kupli roditelji, te da nema nikakve veze sa njegovom garsonjerom u istoj zgradi.

Izvor: Nova

Podeli
Updated: јул 7, 2020 — 6:11 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. OK. Novinari pišu jer od toga – pisanja žive! Političari su lopovi po profesiji ali „imaju razumevanje za novinare“ (mad ponekad – ponekog ubiju) Političari lažu, mažu sve što kažu! Popovi su isto tako lopovi i vode svoju – lopovsku politiku, a svi vole da se o njima lepo piše! Ali – ko bi to čitao? – da su političari „pošteni“ ili – popovi!? A ne vidi se (javno) da nešto (korisno) rade! (za razliku od – recimo – radnika gradske čitoće, ili fabričkog radnika, ili poljoprivrednika, orača, žeteoca ili rudara! I sada, oni – političari su navodno „više kvalikovani“! Pa jesu, jer ih štite sudije, navodni „tužioci“ (Zagorka Dolovac) Kada bi Zagorka Dolovac (ovde je kao sinonim) radila svoj posao korektno?, onda bi i Alek i Vulin i svi lopovi bili samo nestručni diletanti u svom lopovluku, ali ovde je „koegzistencija“ (udruženi lopovski rad) tako to funkcioniše! Za to oni pravi radniuci imaju malu platu za svoj pošteni rad i teško žive, zbog „koegzistencije“ lopova, crkve, političara i lopovsko sudstva!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *