AKADEMIK TEODOROVIĆ: VESIĆ ĆE JOŠ MALO DA ZIDA PIRAMIDE U BEOGRADU!

Akamedik Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kaže da, kad su u pitanju radovi u centru grada, vlast ne radi neophodne analize, već samo kopa, i da to što je zatvoren i Trg i još nekoliko ulica – u normalnom svetu nije normalno. Protiv je pregovora s Vučićem i zalaže se za tim od 15 do 20 moralnih, stručnih ljudi.

Teodorović kaže da Beograd ima milion 600, 700 hiljada stanovnika koji ukupno zajedno dnevno naprave tri miliona putovanja, svim vidovima prevoza, uz pešačenje. „Beograd ima nekoliko stotina hiljada registrovanih automobila, a ima samo 25.000 parking mesta i 9.000 u garažama“.

Beograd je propustio da donese strategijske odluke važne za život ovog grada – a to je metro, naglašava gost Novog dana. Svi mi zajedno, neću da optužim samo ovu vlast, snosimo odgovornost zbog metroa, kaže Teodorović, dodajući da bez takvog vida saobraćaja ne može da funkcioniše ovako veliki grad.

U civilizovanim zemljama, koje se ne ponašaju varvarski, imate vrlo ozbiljne saobraćajne studije pre bilo kakve intervencije na transportnoj mreži, naglašava. Moramo da imao prethodne analize koje se dobijaju brojanjem saobraćaja i anketiranjem, podaci moraju da stoje na sajtu Grada, da bi operacije koje prave „stručnjaci za saobraćaj“ (zamenik gradonačelnika Goran) Vesić i (gradonačelnik Zoran) Radojičić bile proverljive, naveo je akademik.

Teodorović kaže da problem koji se ozbiljno razmatra u svetu – kako da rasporedim aktivnosti tokom vremena tako da najmanje izmaltretiram svoje sugrađane, dodajući da tu postoji „ozbiljna matematika i ozbiljne saobraćajne analize“, a da mi to ne radimo – mi kopamo.

Na pitanje da li je normalno da u isto vreme imamo radove na Trgu Republike, a istovremeno i zatvorene pojedine ulice zbog pretvaranja u pešačku zonu, kaže „u normalnom svetu je to nenormalno“. „U ovoj zemlji je to normalno jer to želi jedan čovek i tu se radi o apsolutnom ispunjavanju faraonskih želja jednog čoveka. Ja verujem – da Aleksandar Vučić reši da napravi piramidu na Trgu Republike veličine Keopsove, da bi Radojičić i Vesić objašnjavali da to treba da se pravi, da je to potrebno, da je najznačajnija investicija…“

Teodorović je podsetio da je najavljena studija o nacionalnom stadionu. „A pogledajte kakav je saobraćaj u ovom gradu, gde su metodi za prioritete investicija u ovom gradu… Jedan čovek je, što je suludo, zamislio da imamo šest stadiona, ja kažem trebalo bi da imamo metro, bolju Infektivnu kliniku i da ulažemo u javni gradski prevoz“.

Podeli
Updated: 28 августа, 2019 — 1:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *