BIVŠI DIREKTOR VBA: Zbog bahatog režima u Srbiji slede nemiri na ulici

Ukoliko se aktuelna vlast ne urazumi – a ne pokazuje znake da je na to spremna, Srbiji već krajem godine predstoje nemiri i nestabilnost koju sociolozi ovih dana nazivaju „revolucijom“, kaže za Danas general u penziji i nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović.

On je pre nekoliko godina bio predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i poslanik Srpske napredne stranke, a danas je odbornik grupe građana „Iskreno za Niš“ u lokalnoj skupštini.

– Ovakva društvena nestabilnost poklopiće se sa ubrzanim rešavanjem statusa Kosova i Metohije, koje će se po svim predviđanjima dogoditi do kraja godine. Rešavanje ovog pitanja biće prelomna tačka koja će opredeliti društveno-politička zbivanja u zemlji. Već su primetne osnovne konture statusa KiM koje je definisala vlast, a koje se neće svideti najvećem broju građana. Zbog toga je razrađen širok spektar aktivnosti koji treba da doprinese da građani što bezbolnije prihvate takvo rešenje i da se izbegnu ozbiljniji društveno-politički potresi. Ipak, ovo će uticati na dodatni pad rejtinga vladajuće stranke, koji već postoji zbog sve lošijeg socijalnog statusa građana – kaže Stojanović, komentarišući „sa bezbednosnog aspekta“ najnovije analize nekih od renomiranih sociologa da Srbiji, kako su kazali, predstoji sve veća represija, kao i da smena aktuelne vlasti ne može biti mirna.

– Izvesno je da Srbija uskoro ulazi u period političke nestabilnosti. Represivne mere vlasti rašće kako se bude bližilo konačno rešenje statusa KiM, a uvećavalo nezadovoljstvo građana koji, uprkos drugačijim i velikim pričama te iste vlasti, sve teže žive. Situacija u kojoj, postoji očigledna rešenost vlasti da po svaku cenu brani svoje pozicije, a sa druge strane postoji nezadovoljstvo građana iz ovih razloga, mogla bi biti okidač za šire proteste i nemire koji prete izazivanju haosa i opšte nestabilnosti – kaže on, dodajući da „nažalost, aktuelna opozicija nije u stanju da ‘prihvati’, artikuliše i kanališe nezadovoljstvo građana“.

Loading...

On ocenjuje da posebno „zabrinjava“ što je vrh vlasti „ubeđen“ da je politika koju vodi najbolja za građane Srbije i da jedino ona nudi bolji život i budućnost, a da su sve druge političke alternative loše.

– Svi državni resursi su stavljeni u funkciju zaštite politike i pozicija aktuelne vlasti, a ne u funkciju zaštite vitalnih državnih interesa. Vlast dnevno vodi psihološko-propagandni rat protiv svojih građana, nastojeći da ih ubedi u ispravnost svega što radi. Ona sve više kreira događaje i procese u javnom i političkom životu koji bi trebalo da široj javnosti pokažu da je samo ona dobra i uspešna, i da nema alternativu. Parade, vežbe, smotre, naoružavanje, dežurni analitičari, tabloidi, skoro svi elektronski i štampani mediji… angažovani su na tom zadatku – kaže on.

Na pitanje kako procenjuje da bi se mogli ponašati pripadnici vojske i policije u slučaju eventualnih građanskih nemira, on odgovara da će njihovo postupanje biti „različito“ i „podeljeno“.

– Iluzorno je očekivati da će Vojska Srbije danas da se umeša u bilo koje, pa i ovo unutrašnje pitanje. Ali, sve je veće nezadovoljstvo pripadnika MUP-a, zbog loših kadrovskih rešenja, sve veće nestručnosti i sve veće političke zloupotrebe njenih pripadnika. Zato je realno očekivati da će policija u slučaju građanskih nemira biti podeljena na one koji su poslednjih godina zaposleni po političkoj podobnosti, i koji će slepo izvršavati naređenja, i stručne i odgovorne profesionalce koji će otkazati poslušnost – ocenjuje on.

On dodaje da sve okolnosti ukazuju da je „krajnje vreme“ da se vlast urazumi i da sa predstavnicima opozicionih političkih opcija otpočne dijalog o osnovnim zahtevima koje su iznedrili aktuelni građanski protesti, među kojima su najvažniji sloboda medija, izmene izbornih zakona i ažuriranje biračkih spiskova.

– Ako se to ne bude dogodilo, predstoje nam velike turbulencije i opšta društvena kriza – zaključuje Stojanović.

Podeli
Updated: 4 јула, 2019 — 6:36 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.