Branka Katić sabotira Vesića

Gde god vidiš zgodno mesto, tu drvo posadi, pevao je davno čika Jova Zmaj, ali najlepše lekcije iz detinjstva mnogi od nas su zaboravili.

Danas imamo Beograd u kom i drevne krošnje padaju bez milosti, a kamoli ostala stabla stara „tek“ po neku deceniju. U nehumanoj metodi obrezivanja poznatoj kao toping, a koja je u civilizovanom svetu uveliko zabranjena, gubimo dragoceni hlad u glavnim gradskim ulicama, a šta ćemo u ovom procesu rušenja i sečenja još izgubiti, pokazaće samo istorija

Sve ove misli roje se u glavi poslednjih dana stanarima Topličinog venca koji strahuju i upozoravaju da će zbog najavljene rekonstrukcije Parka Vojvode Vuka ostati bez zelenih površina i drveća, jer kako tvrde, ta površina će biti popločana i pretvorena u skver. Ovaj parkić je decenijama simbol čuvenog venca u samom srcu grada, a do 2010. je bio prava zelena oaza. Godinama kasnije, situacija je sve sivlja. Pretvaranje ovog dela prestonice u pešačku zonu moglo bi, tvrde stanari, da mu pogubno izmeni lični opis.

Loading...

„Mi kao stanari ovog dela grada nismo obavešteni gotovo ni o jednom planu gradskih vlasti, ono o čemi smo informisani iz sredstava javnog inforimasanja, dakle mi smo u medijima našli skice i makete kako bi ovaj park trebalo da izgleda. Park bi trebalo da bude pretvoren u skver, a sad po nekim dokumentima, skver je nešto što ima manje od 50 posto zelene površine, mi smo videli i da će park, kao i ostatk čitavog kraja biti popločan“, kaže za N1 Marko Živković iz Inicijative „Pešaci nisu maratonci“.

I dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi suprotno, obećavajući bolji izgled parka i više zelenila, stanari su ipak odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke, pa su u toku vikenda posadili 10 novih stabala. Među aktivistima je bila i glumica Branka Katić! Ona je u videu koji je objavljen na Twitteru vrlo kratko objasnila zašto je bitna ova inicijativa:

Dok god ima onih koji se bore za lepotu, ona će imati snagu da spase svet!

Izvor: Noizz.rs

Podeli
Updated: 11 априла, 2019 — 6:47 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.