Danica Popović: Smešno je reći da je Srbija ekonomski lider u regionu. Brojke govore suprotno”

Profesora Ekonomskog fakulteta Danica Popović rekla je da je dobro što se u Srbiji već mesecima odvijaju građanski protesti i što se može videti da ima puno nezadovoljnih ljudi koji su spremni da izađu iz kuće i to svima kažu.

“Ako vi postavite za ministra vojnog čoveka koji nije odslužio vojni rok, ako je za direktora EPS-a vlasnik pečenjare doveden kao član SNS-a i još sedi tamo, a napravio je štetu, ako vidite guvernerku koja je plagirala doktorat, ministra finansija koji je plagirao doktorat, da ne pominjem ministra policije takođe sa plagijatom, pitate se čemu ovo sve. To izaziva teški gnev. Nisu oni izašli da se biju, nego da kažu: ‘Hej, hajde pogledajte nas u oči’”, ocenila je Popović.

Rekla je i da to da su doktorati navedenih državnih funkcionera plagijati, nije njeno mišljenje, već lako proverljiva činjenica, budući da postoji softver pomoću kog jednim klikom možete da utvrdite šta je sve ukradeno iz tuđih radova.

Loading...

Sumnja, međutim, da će Univerzitet da se pozabavi tim pitanjem, jer je nemoćan, i još funkcioniše u samoupravnom okviru “ti meni, ja tebi”, gde nijedna odluka ne može da se donese dok svako svakome ne učini “neku uslugicu”.

“Dođe mi da se nasmejem kad čujem da je Srbija ekonomski lider u regionu”
Danica Popović je rekla da joj dođe da se nasmeje svaki put kada čuje da je Srbija ekonomski lider u regionu, jer brojke govore suprotno, da imamo najsporiji privredni rast od svih zemalja u regionu.

“Predsednik kaže da smo lideri, a kad pogledaš brojeve, mi smo u začelju”, rekla je Popović, ali je dodala i da Srbija nije mogla da ima značajniji rast u godinama sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, kako bi se izbegao bankrot države.

Problem je, međutim, u tome što nakon toga, za razliku od drugih zemalja koje su sprovodile mere štednje, u Srbiji nije došlo do značajnijeg privrednog rasta.

Navela je primer Estonije koja je nakon recesije od čak 15 odsto, a nakon sprovedenih mera štednje, ostvarivala stope rasta od pet, sedam ili osam odsto godišnje, dok je privredni rast Srbije prošle godine bio 4,6 odsto, a zvanična projekcija za ovu godinu je 3,5 odsto.

“Srbiji je potrebna stopa rasta, samo da ne bi zaostajala za Evropom, treba joj pet odsto, ako EU raste jedan odsto. Ako EU raste dva odsto, onda nam treba šest i više. Kad neko kaže da 3,5 odsto znači sjajan rast, to znači da sutra zaostajem i za EU i za ostalima. Ako je pet odsto ili blizu pet, već smo stigli do nečega. Mi smo na 60 odsto BDP per capita od Rumunije. Od one Rumunije gde smo išli, i gde smo ih žalili”, istakla je Popović.

Podeli
Updated: 10 априла, 2019 — 8:52 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.