Đorđević: Radnici su krivi što pristaju da rade van zakona, a ne Ministarstvo

Beogradski glas(Beta) – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da zahteva od inspektora da maksimalno kažnjavaju poslodavce koji angažuju radnike na crno, navodeći da država preduzima sve mere kako bi omogućila bezbednost na radu.

„Borba protiv rada na crno je u toku, trudimo se iz godine u godinu da je sve efikasnija, sve je više kontrola“, rekao je Đorđević na skupu o unapredjenju rada lokalnih socijalno-ekonomskih saveta.

Prema njegovim rečima, da se ide u pravom smeru pokazuje i to što je sve manje pogibija i sve manje zatečenih radnika angažovanih na crno.

On je istakao da ministarstvo zahteva da poslodavci striktno poštuju zakon, ali i poziva radnike da traže svoja prava.

Loading...

„Mi smo tu da zaštitimo njihova prava, nismo krivi ako im se nešto desi u slučaju da prihvate da rade mimo onog što im zakon omogućava, ali ćemo reagovati i tada“, rekao je Đorđević.

On je, govoreći o lokalnim socijalo-ekonomskim savetima, ukazao na važnost da oni funkcionišu čime bi se bolje rešavali problemi koji se ne vide sa republičkog nivao.

„Ono što mi razmatramo na višem nivo nije možda toliko problematično za lokalni nivo ili se nekih od problema koji su interesantni za lokal mi ne dotaknemo“, objasnio je Đorđević.

Kako je rekao, cilj je da svi lokalni socijalno-ekonomski saveti zažive, ali je potrebno utvrditi koji je najbolji način da se to postigne.

On je podsetio i da je, od kada je član republičkog Socijalno-ekonomskog saveta, nastojao da sastanci saveta budu redovni i otvoreni za različita mišljenja jer se tako dolazi do najboljih rešenja.

Ministar za rad Zoran Đorđević poručio je da radnici treba da traže svoja prava i da ne pristaju na uslove rada, koji nisu u skladu sa zakonom.

On je ukazao i na to da Ministarstvo nije krivo ako radnici prihvate da rade u uslovima koji su mimo zakona i onoga što im zakon omogućava.

„Ako se nešto desi, mi ćemo svakako da reagujemo, ali najviše zavisi od radnika“, poručio je Đordević i dodao da će Ministarstvo rada insistirati na poštovanju zakona i da niko neće biti aboliran.

Dodao je i da su pojačane kontrole i nadzori kada je reč o bezbednosti na radu, pa je smanjen i broj pogibija.

Đorđević je bio učesnik debate u Skupštini Grada, koja je bila posvečena unapređenju socijalnog dijaloga na lokalnom nivou.

On je istakao da će se zalagati za jačanje rada socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, jer su oni pokretači i realizatori inicijativa za rešavanje konkretnih problema građana.

Prema njegovim rečima, postoje tri vrste socijalno-ekomomskih saveta na lokalu – oni koji rade, oni „rade, a u suštini ne rade“ i oni koji „uopšte ne rade“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da rad socijalno-ekonomskohlg saveta u Beogradu može da posluži kao primer. Dodao je da je glavni cilj što bolji položaj zaposlenih.

Podeli
Updated: 29 новембра, 2019 — 4:12 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Ko donosi zakone i ko ih sprovodi? Zakone donosi skupština ((neki put na predlog vlade ) a sprovodi ih sama vlada ( uz nadzor odbora skupštine ili same skupštine). Zaposleni ( a ne radnici )su van ovog mehanizma ( ne učestvuju u predlaganju niti donošenju zakona)čak ni preko Sindikata koji nemaju uticaja na donešenje zakona već se Sindikati pojavljuju tek nakon usvojenih zakona na nivou Socio-eknomskog Saveta pri čemu ne može ništa bitno da se popravi u smislu zaštite ili unapređenja statusa zaposlenog ( a ne radnika – pojam koji je u socijalnom mislu prevaziđen i arhaičan). Ako je to tako ao što navodi ministar, onda se stvara ptostor za razvoj anarholiberalizma i promenu socijalnog miljea zaposlenog na vanparlamentarni način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.