Država još jednim zakonom direktno ugrožava buduće mame

Buduće mame će pre otvaranja bolovanja morati da rade 12 meseci u kontinuitetu kako bi primale punu zaradu. Dosada su imale prave na nju nakon tri meseca rada.

To je novina koju donosi novousvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji dovodi trudnice u veoma loš položaj, piše Politika.

„Osim toga, trudnice koje su zaposlene svega nekoliko meseci, primaće samo nekoliko hiljada dinara kada odu na bolovanje, jer po Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi dobijale punu zaradu“, objašnjava Tatjana Macura iz Inicijative Mame su zakon.

Loading...

Plata trudnice, koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci.

To znači da će trudnica, koja je imala platu 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja.

Kada se porodi, dobijaće svega 5.000 dinara jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo s posla radi nege deteta.

„Iako su našim političarima puna usta priče o natalitetu, zakoni koje donose ne govore o njihovim dobrim namerama. Novousvojeni zakon trudnice praktično primora da rade sve do porođaja, bez obzira da li imaju normalnu ili rizičnu trudnoću“, kaže Tatjana Macura.

Podeli
Updated: 10 априла, 2019 — 3:51 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.