GLUMICA NINA JANKOVIĆ: Parada ponosa je kada izađeš sa decom na ulicu

U Šapcu ovog vikenda održava se belosvetski sajam humora i satire. Nastup 100 malih tamburaša, “Folklorijada” sa 1.000 izvođača.

– Narode čivijaški, humoristička inteligencijo, čuj i počuj, a ponešto i prečuj… – ovo je početak govora čivijaškog dobošara, glumca Borivoja Božanića, koji je svečarskih dana odzvanjao ulicama sa neumornog fijakera. A Šapčani, kao zapeta puška, samo su čekali da izađu na trgove.

Na najvećem gradskom trgu, ispred hotela “Sloboda”, odzvanjao je program “Nek se točak pokrene”, a taj točak su, ove jeseni, simbolično pokrenuli Raduško Janković, glavni šabački karnevalista, koji je i najodgovorniji za dolazak karnevala u Šabac, i poznati neuropsihijatar dr Stevan Stanković.

Loading...

– A i ko bi drugi! – komentarisali su Šapčani uz opaske da nijedan stručnjak, ni karnevalista ni psihijatar, ovde ne može mnogo pomoći. Ipak, nije ih ni to što smatraju da ih tišti omelo da, nepogrešivo, za kraljicu karnevala izaberu najlepšu – Eminu Kaljević. A potom, usledila je “Šampitijada”, karneval ljubimaca, igra i pesma kulturno-umetničkog ansambla iz Grčke…

POSLE svirke i zabave, u Šapcu obavezno ide red smeha, ali finog, čivijaškog, pa je tako čivijaški žiri za najbolju karikaturu izabrao rad Milene Jovanović, akademske slikarke iz Šapca. Najbolji aforizam napisao je Ninus Nestorović iz Novog Sada, a najbolju satiričnu priču Tomislav Drvar iz Sombora.ZA karneval beba i trudnica, Šapčani su konstatovali da je to njihova parada ponosa, a za “Veliki čivijaški karneval”, sa preko 500 učesnika iz inostranstva, opet, da – nema “golih žena”. Čivijaši koji će vam na pitanje da li znaju da sviraju trubu odgovoriti spremno sa: “Nisam probao”, po svojoj prirodi nekako su skloni da veruju da sve znaju bolje.

Valjda zbog ove okolnosti, okupili su satirični krem, a za predsednika Čivijaške republike ove godine, iz inata, proglasili pravnika i pisca Miodraga Mojića i predali mu u ruke ključeve grada. On je na čivijaškom tronu nasledio Predraga Koraksića Koraksa, a ovaj Branislava Lečića…TRADICIONALNO, igrane su u Šapcu utakmice između glumaca i konobara, i između političara i novinara. Ovi poslednji na dresovima su ispisali: “Ua cenzura”, ali odgovor na to ko i koga u Šapcu zaista cenzuriše ne bi mogla nikako da pruži jedna “Čivijada”.

Glumica Nina Janković je poručila da je ponosna što je deo ove manifestacije i što ima priliku da šeta sa sinom i suprugom.

Podeli
Updated: 16 септембра, 2019 — 8:29 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *