HEMIČARI ŠAMPIONI OSVAJAČI MEDALJA: Ne treba nam novac NEGO BOLJI USLOVI ZA RAD!

Srpski mladi hemičari osvojili su srebro i tri pojedinačne nagrade na Međunarodnom hemijskom turniru International Chemistry Tournament, koji je bio organizovan na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Slažu se da uslovi za bavljenje naukom u Srbiji nisu dobri, te da će na usavršavanje najverovatnije u inostranstvo.

Deo tima bile su Dunja Arsenijević i Branka Krnjaja, koje su gostovale u Novom danu sa mentorom Urošem Stojiljkovićem. U timu su bili i Anamarija Nikoletić, koja je bila drugi mentor, pored Uroša, Mihailo Milošević i Filip Koldžić iz Matematičke gimnazije, Jelena Ivković iz Trinaeste beogradske gimnazije i Stefan Mitrović iz Treće beogradske gimnazije.

Dunja Arsenijević kaže da su zadaci izašli u aprilu.

“Od tada smo morali da se pripremamo zajedno sa našim mentorima. Prvo smo se podelili, kome jače ide koja strana hemije, a posle smo se i zajedno spremali”, kaže ona.

Loading...

Ističe da želi da se bavi polimernim inženjerstvom.

Branka Krnjaja kaže da je još neodlučna, jer tek kreće u četvrti razred Matematičke gimnazije.

Njihov mentor Uroš Stojiljković kaže da je na takmičenju bilo vrlo zanimljivo.

“Čast je raditi sa ovakvom ekipom. Teško je bilo doći do finansija, taj deo je bio najteži, i organizovati put u Moskvu”, kaže on.

Naglašava da im je pomogla Fondacija Zajedno za mlade, Fondacija Jedan posto, Saobraćajni institut CIP i Trinaesta beogradska gimnazija za jednu kartu.

Dunja Arsenijević kaže da je konkurencija bila žestoka.

“Odneli smo srebro, što se tiče grupnih nagrada, a osvojili smo i tri pojedinačne nagrade”, kaže ona.

Ističe da su iz svake države išli najbolji mladi hemičari na to takmičenje, koje je organizovano na debatni način.

“To znači da smo dobili probleme i trebalo je da osmislimo rešenja. Na primer, zadatak je bio da se napravi pametno pakovanje za hranu koje će da menja boju kada se hrana pokvari. Ja sam napravila nešto drugačije, biodegradabilnu foliju”, kaže ona.

Uroš Stojiljković misli da su jedini koji su taj zadatak rešili eksperimentalno.

Izvor: N1

Podeli
Updated: 3 септембра, 2019 — 7:12 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.