IGUMAN MANASTIRA RUKUMIJA: Čime će sada odlikovati Vučića?

Na Prvi dan Vaskrsa, policijske snage iz grada Požarevca privele su moju duhovnu decu, njih petnaestak, kod sudije za prekršaje, zbog toga štu su narušili policijski čas (vreme kada je zabranjeno kretanje) dolaskom na Vaskršnje jutrenje i Svetu Liturgiju kod nas, u manastir Rukumiju.

Oni su kažnjeni minimalnom kaznom, zaprećenom za taj prekršaj, u iznosu od 50.000 hiljada dinara.

A šta je ko od njih poneo kući u svojoj duši, on zna i Bog zna.

Sa Hristos voskrese pozdravljam i stvorenje Božije, režisera današnje demonstracije sile, privođenja i kažnjavanja i predlažem mu, ovoga Vaskrsa, ono što Sveti Vladika Nikolaj predlaže svome srpskom narodu: probuđenje, pokajanje, očišćenje kroz epitimiju – pravoslavni način života, pričešće.

Loading...

Čim je prošao Vaskrs, režim je najavio ukidanje najstrožih mera. Ispada da je bilo samo bitno ne otići u crkve za najveći hrišćanski praznik.

A pričešćivanje kod nas se vrši iz jednog putira – svete čaše; jednom kašičicom, bez straha od virusa korone i drugih bolesti. Snaga naše svete Vere i Crkve je u tome što vaskrsava i leči bolesne od grehovnih i drugih bolesti, a ne da ih širi.

Naša Sveta Srpska Crkva je prošle godine proslavila 800. godišnjicu autokefalnosti, a ove godine slavi 100 godina od obnove Pećke Patrijaršije.

Prošle godine, predsednik Srbije je odlikovan Ordenom Svetoga Save prvog stepena, a ove godine, za ovu stogodišnjicu, videćemo čime će biti odlikovan.

Gospodu inspektore i policajce takođe pozdravljam sa Hristos voskrese, kao i sudije suda u Požarevcu, koje su kaznile moju duhovnu decu. Služba je služba, a družba je družba.

Ima i drugačijih primera u zemlji Srbiji ovoga Vaskrsa, gde se prolazilo pored policije uz pravoslavni pozdrav „Hristos voskrese!“ i otpozdrav „Vaistinu voskrese!“; ili: „Srećan vam praznik“ i otpozdrav: „A vama srećan put!“

Moj predlog i savet su da ovakve primere sledimo.

Neka nas Bog blagoslovi, stoji u saopštenju starešine manastira Rukumija, jeromonaha Simeona.

Podeli
Updated: 22 априла, 2020 — 1:31 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.