“Kad sam čuo šta Vesić misli o meni, nisam se osećao dostojnim da govorim…”

Posle manastira Žiča i Pećke patrijaršije, osam vekova samostalnosti srpske pravoslavne crkve biće obeleženo i u Beogradu. Svečanoj akademiji, sutra uveče, prisustvovaće ceo državni vrh, a predsednik Srbije biće odlikovan najvišim priznanjem – Ordenom Svetog Save Prvog reda. Akademik Matija Bećković i profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar, otkazali su učešće i govore na toj proslavi.

Svečana akademija pod nazivom Zavjet Svetom Savi, u Centru Sava, biće posvećena Svetom Savi, ali Savino ime se i ne spominje toliko često ovih dana, ustvari, spominje se, ali, pre svega, kao deo Ordena koji nosi njegovo ime, prenosi N1.

Sa liste govornika na svečanoj akademiji skinuta su imena istoričara književnosti i filozofa Mila Lompara i akademika Matije Bećkovića, na njihov zahtev. Profesor Lompar je uz osmeh je kratko poručio: “Nemam komentar”, a akademik Bećković je objasnio zašto ostaje kod kuće.

“Kad sam čuo šta Goran Vesić misli o meni, nisam se osećao dostojnim da govorim na svečanoj akademiji povodom 800 godini autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Bećković.

Loading...

Srpska pravoslavna crkva je potvrdila: za predsednika Orden Svetog Save Prvog, za njegovog generalnog sekretara drugog reda.

Umesto u Patrijaršijskom dvoru, ta najviša crkvena priznanja biće im najverovatnije uručena na već pomenutoj proslavi.

Podeli
Updated: 8 октобра, 2019 — 9:50 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.