Kampanja „pretnja od vrata do vrata“

Poslednjih dana po društvenim mrežama kruže snimci tzv. kampanje od vrata do vrata, na kojima se vide predstavnici SNS koji sa spiskovima u rukama preporučuju građanima svoju stranku.

Raša Nedeljkov iz CRTE kaže da nadležni organi treba da utvrde da li u tim slučajevima ima zloupotrebe podataka, dok novinar Dragan Janjić ocenjuje da ako neko prikuplja, proverava i beleži nešto, nije kampanja od vrata do vrata, već pretnja od vrata do vrata.

Govoreći o tim kampanjama, Janjić kaže da kad neko ide sa spiskovima i prikuplja (glasove) ili nešto proverava i beleži, onda je to pretnja od vrata do vrata, jer se čovek plaši, jer vidi „da mu neki sistem dolazi“ i misli da mora da glasa ovako ili onako, jer eto neko ima moć da se pojavi i da ga pita kako će da glasa.

Nedeljkov navodi da su to neproverene informacije, da organizacija CRTA ne može to da istražuje, ali da nadležne službe treba da utvrde da li ima u takvim slučajevima zloupotreba podataka, odnosno da ispita kako su određene partije došle do podataka.

Loading...

Ukoliko postoji pritisak da se građani izjašnjavaju o bilo čemu, pa i o tome za koga će glasati ili da li će izaći na izbore ili ne, to je problem, naveo je.

Nedeljkov kaže da se ne zna kakvi su to spiskovi – da su opcije da mogu biti fotokopije biračkog spiska, koje je neko nezakonito kopirao, da mogu da budu spiskovi baza javnih preduzeća ili državnih institucija, ili neke legitimne evidencije. „E sad je pitanje, kakvih evidencija…

Ukoliko politička partija za koju nikada nisam glasao, nikada nisam potpisao kandidaturu, nikada nisam bio siguran glas, ako oni imaju broj mog mobilnog telefona, moj matični broj, postoji osnovana sumnja da je u tom slučaju došlo do krivotvorenja podataka“, naglasio je Nedeljkov.

Janjić ističe da je veliki propust što nadležni organi nisu pre kampanje isproveravali navode i slučajeve o ucenjivanju u javnim preduzećima. Trebalo je to da ispitaju i da o tome obaveste javnost, istakao je.

Na konstataciju da mali broj ljudi prijavljuje, Janjić kaže da ih je malo, ali ističe da ih je bilo, i da je to trebalo da bude zadatak nadležnih, koji bi trebalo da štite građane – da stvore klimu za to da prijavljuju takve slučajeve i da ih ohrabre.

Podeli
Updated: 6 марта, 2020 — 7:03 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.