Ljudi umiru, Nestorović savetuje “zarazite se” – NADLEŽNI ĆUTE

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branimir Nestorović ne prestaje da, najblaže rečeno, iznenađuje. Posle kraće pauze ponovo se oglasio na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, Prvoj i Pinku, sa kojih je poslao poruke da je sada dobro vreme za zaraževanje i da je upala pluća dobra stvar.

“Dobro je što mladi imaju zapaljenje pluća. Svi ćemo se mi zaraziti u nekom trenutku. Ne događa se ništa dramatično”, rekao je Nestorović.

“Ovo se očekivalo, epidemija prolazi ali ne može tek tako. Zemlje koje su se ponašale kao mi, koje su rano zatvorile granice prošle su odlično. Naravno kada se zemlja otvorila jedan broj građana se razboleo, a na to je uticalo i loše vreme. Meni je iznenađenje bilo, ne što se virus vratio jer sam to očekivao, već smrtnost koja je bila ovih dana”, poručuje Nestorović.

Tvrdi da aktivnost virusa nije velika.

“Aktivnost virusa nije velika, ovo su male cifre iako je narod očekivao da to bude nula, ali virusi ne umiru tek tako. Suština priče je da je aktivnost virusa mnogo manja.

Trenutno je 99 odsto blagih simptoma u svetu, a svega jedan odsto težih. Respiratorini virusi imaju osobinu da se lako prenose, a korona se pogotovo lako prenosi. Ja sam insistirao da se ranije otvorimo zbog ovoga, da se narod navikne na ovo, jer da smo duže ostali zatvoreni bilo bi dosta teže na jesen”, rekao je Nestorović.

Nestorovića nema ko da opomene

I dok Nestorović nastavlja da zbunjuje građane, Lekarska komora Srbije i njen etički odbor zvanično ostaju nemi na njegove “bisere”. Nekoliko profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu još 10. aprila uputilo je inicijativu da se Nestorovićevi postupci i izjave preispitaju, Etički odbor Lekarske komore Srbije još nije zasedao niti se bavio tim pitanjem.

Bilo je najava da bi sednica na kojoj će to biti jedna od tema trebalo da se održi početkom juna, međutim to je odlagano, uz obrazloženje da to pit nije urgentno i da će to doći na red, do kraja juna, kada se korona smiri. U međuvremenu se korona nije smirila, ali se nije smirio ni Nestorović.

“Čim se ova situacija sa koronom stabilizuje održaćemo sastanak. Trebalo je već da održimo sastanak, ali zbog ove situacije smatramo da je pametnije da odložimo, pa kada se stabilizuje da se sastanemo”, krako nam je odgovorio Goran Bogdanović, prvi čovek Etičkog odbora LKS.

Podeli
Updated: јул 6, 2020 — 4:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *