Medicinska oprema u KC Niš ima kraću garanciju nego garancija za patike

Građani koji kupe patike dobiju garanciju od dve godine, ukazuju iz Udruženja za zaštitu potrošača, a država je kineskoj firmi platila 15 miliona evra za medicinsku opremu za novi Klinički centar u Nišu i dobila garanciju od jedne godine, iako je mogla da traži i više. Garancija je istekla pre osam meseci, pa će svaki kvar od tada platiti građani.

Nakon što je oprema ugrađena, krenuli su problemi – osporen je, pa oboren tender jer nije bio sproveden po zakonu, ali su medicinski uređaji ostali u Nišu – Ministarstvo zdravlja je reklo da je u pitanju državni interes, pišu Južne vesti.

Onda su krenuli i kvarovi – magnetna rezonanca zbog koje je rušen zid, aparat za zračenje, a zbog kvara na kablu tokom rutinske operacije žuči, 33-godišnjakinji je izgorela noga.

Po dokumentima, ti su kvarovi bili na račun dobavljača.

Loading...

Kada se rezonanca pokvarila avgusta 2018. godine, U Kliničkom centru su tvrdili da će tako biti ukupno dve godine od kupovine, jer je oprema toliko u garanciji. Južne vesti tvrde da to nije tačno.

Prema ugovoru vrednom 15 miliona evra između Ministarstva zdravlja i kineske kompanije China Sinopharmna, na kupljenu opremu tražena je garancija od tek godinu dana, tako da od januara 2019. godine, popravku opreme plaćaju građani.

Za naknadno kupljeni akcelerator garancija je ista – jedna godina.

Zašto iz KC Niš nisu govorili istinu o trajanju garancije, direktor te ustanove Zoran Radovanović nije odgovorio Južnim vestima. A Ministarstvo u ovako kratkim garancijama ne vidi ništa sporno.

„Garancija od dve godine je predviđena Zakonom o zaštiti potrošača koji jasno definiše da je potrošač fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti, stoga se odredbe zakona o zaštiti potrošača ne mogu, u ovom konkretnom slučaju, odnositi na Ministarstvo zdravlja i Klinički Centar Niš“, ističu u Ministarstvu.

Da jednogodišnja garancija nije protivzakonita saglasan je i Nenad Bumbić iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Naglašava, međutim, da je država trebalo da zahteva dužu garanciju.

„Ovako ispada da je važnije da patike traju duže nego magnetna reznonanca ili skener. Neprimereno kratkim rokom, dobija se da cena bude niža i da veći broj kompanija može da učestvuje u nabavci. Time se otvara mogućnost da učestvuju i podobne kompanije koje ne mogu da obezbede rezervne delove i servis duže od godinu dana“, naveo je Bumbić.

Podeli
Updated: 3 августа, 2019 — 7:57 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.