Moderno robovlasništvo: Srpski radnik najjeftiniji u Evropi

Predsednik „Srpske Napredne Stranke“ Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare opet izjavio kako je Srbija ekonomski lider regiona, nedavno je obećao da će uskoro prosečna plata biti 500 evra, da su brojni ekonomski i statistički pokazatelji najbolji u modernoj istoriji Srbije…itd.

Tu epsku propagandu SNSa i Pinka demantuje stvarnost. Srbija je prošle godine zvanično proglašena najsiromašnijom državom u Evropi, u kojoj više od 1,2 miliona ljudi je egzistencijalno ugroženo, a 400.000 dece živi u apsolutnoj bedi, bez hrane i zdravstvene zaštite.

Kolektivna hipnoza, koja se širi režimskim medijima, ne može da sakrije činjenicu da je naprednjačka vlast uvela Srbiju u „zlatno robovlasničko doba“. Stopa nezaposlenosti se ne smanjuje zbog otvaranja novih radnih mesta, nego zbog egzodusa mladih i obrazovanih. Oko 74.000 građana svake godine ode na rad u inostranstvo. Ko ostane, osuđen je na rad u neljudskim uslovima.

Loading...

Više od 70 odsto zaposlenih prima platu do 220 evra, u mnogim preduzećima – kako kod domaćih biznismena, tako i kod stranih investitora – ne poštuju se propisi, kolektivni ugovor je mrtvo slovo na papiru, radnici su izlošeni mobingu, seksualnom zlostavljanju i svakoj drugoj vrsti šikaniranja i izrabljivanja. U nekim firmama moraju da nose pelene, kako ne bi gubili vreme za obavljanje fizioloških potreba, a u mnogima su zloupotrebljeni u političke svrhe.

U samoodbrani od naprednjačke vlasti, u martu je pokrenuto nekoliko radničkih protesta i štrajkova. Rad su obustavili zaposleni u Poštama Srbije, koji zahtevaju veće plate, poboljšanje materijalnog statusa, povećanje broja radnika u operativi i isplatu neraspoređene dobiti iz prošle i pretprošle godine. Od 15.000 zaposlenih u Pošti, 12.000 prima između 32.000 i 39.000. U toj grupi se nalaze uglavnom kuriri, poštari i šalterski radnici. Prosek plata je mnogo veći jer zaposleni u administraciji imaju plate preko 60.000 dinara. Ali, te plate su takođe nedovoljne da se preživi.

Za haos u Republičkom geodetskom zavodu kriva je vlast. Radnicima u RGZ tokom 2018. godine plate su smanjene za 35 odsto. Početkom decembra prošle godine Sindikat RGZ pokrenuo je štrajk sa zahtevom da se isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika. Posle sedam nedelja, 21. januara postignut je dogovor s predstavnicima Vlade Srbije. Ne samo što Vlada i RGZ nisu ispunili ništa od obećanog, nego su jednom broju zaposlenih smanjene januarske plate. Pored kažnjavanja nepodobnih radnika, Vlada nije formirala grupu za nadzor radnika RGZ, pa ni Odbor za praćenje primene i sprovođenja Sporazuma sa Sindikatom RGZ, zbog čega su se stekli uslovi za novi štrajk. Rad je obustavljen 26. februara i od tada su blokirani svi katastri u Srbiji. Republički geodetski zavod ne prima i ne izdaje dokumente, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana.

Pred Vrhovnim kasacionim sudom danima su protestovali građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima.Iako nema nikakva ustavna ovlašćenja da postupa u ovakvim slučajevima, Vučić je pozvao građane da obustave protest i obećao da će država pokrenuti pregovore s bankama, kako bi se našlo rešenje kojim će biti olakšano vraćanje kredita. Vučić je okupljenima rekao da bi indeksiranje kredita u evrima državu koštalo oko 120 miliona evra, ali ako Vrhovni kasacioni sud donese odluku u korist građana, on će predložiti da banke plate 60-70 odsto te sume. Sutradan, nakon što su privremeno prekinuli protest, mogli su da čuju njegovu izjavu da „država nema načina da vraća kredite pojedinaca, koji su znali u kakav se rizik upuštaju“. To je moglo da ih podseti na rezultat svih drugih Vučićevih obećanja.

Dragan Mladenović, radnik smederevske „Goše“, u očajanju zbog besparice, u martu 2017. godine, obesio se na radnom mestu. Tri nedelje kasnije, Vučić je posetio „Gošu“, obećao je da će radnicima, umesto zaostalih plata, država dati po 60.000 dinara i da će on lično pomoći da se reše problemi, „iako su mu ruke poprilično vezane“. Vučić je dobio aplauz, radnici ni dinara, a fabrika katanac na vrata.

Rešenje mnogih radničkih problema bi bilo mnogo bliže kad bi ruke Aleksandra Vučića zaista bile vezane. Dok se to ne desi, on i njegova svita uništavaće Poštu, Republički geodetski zavod i sve ostalo što smatraju svojim plenom. Nikome neće oprostiti, sve će opljačkati.

Podeli
Updated: 11 априла, 2019 — 6:49 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.