NARKO – KLANOVI GRADE HIDROCENTRALE U SRBIJI

Izgradnja mini-hidrocentrala trenutno je najisplativija „legalna” investicija vođa srpskih narko-grupa.

Zarada od droge se meri milionima evra.

„Pranje para koje zarađuju u međunarodnom švercu kokaina narko-bosovi obavljaju kroz ulaganja u energetski sektor.

Najviše ulažu u izgradnju pojedinih kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Za kartele, ovo je odlična investicija jer legalizuju prljav kapital, a dugoročno ova investicija im donosi i čistu zaradu koja se meri milionima evra“, kaže za “Blic” sagovornik iz Bezbednosno-informativne agencije.

Loading...

Ove energetske projekte srpski narko-bosovi finansiraju preko inostranih investicionih fondova ili konzorcijuma.

Uloga Srba u narko-lancu

Obezbeđuju kontakt sa narko-kartelima u Južnoj Americi

Obezbeđivanje velikih količina kokaina po povoljnim cenama

Skladištenje narkotika u „štekove”

Pomorski transport do luka u Holandiji, Belgiji, Španiji i Grčkoj

Skladištenje kokaina

Predaja droge

Najveću mrežu imaju u Švajcarskoj i Nemačkoj

„Kriju se iza fondova i konzorcijuma da ne bi privukli pažnju bezbednosnih struktura. Posebno računaju da su u pitanju grinfild investicije koje nemaju nacionalni značaj, već su pre svega bitne za lokalne samouprave“, navodi naš izvor, i dodaje da kriminalci novac od droge ulažu i u građevinarstvo i privatizaciju preduzeća.

Sagovornik „Blica” nije želeo da otkrije ko su narko-bosovi i u izgradnju kojih hidrocentarala su uložili novac od kokaina jer se ti „slučajevi još istražuju”, ali navodi da su među srpskim kartelima koji deluju na međunarodnom nivou trenutno najjače dve grupe: niška i jagodinska.

Pripadnici ove dve grupe su naručioci, organizatori i izvršioci najtežih dela iz oblasti međunarodnog organizovanog kriminala. Iza njih je i grupa Dejana Stojanovića Keke, nekada vođe novobeogradskog narko-klana, saradnici Luke Bojovića, koji izdražava kaznu u španskom zatvoru, kao i pripadnici crnogorskog podzemlja koji borave u Srbiji.

„Srpski narko-bosovi kokain dopremaju do Holandije, Belgije, Španije i Grčke, a najraširenije tržište za prodaju narkotika imaju u Švajcarskoj i Nemačkoj“, tvrdi naš izvor.

Niška grupa

U javnosti, za bosove niške kriminalne grupe važe braća Zoran i Mirko Ajković. Zoran Ajković je u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor zbog iznude, dok je njegov brat u pritvoru od novembra 2014.

Jagodinska grupa

Grupom je do jula 2011. sa slobode upravljao Nikola Radmanović, bivši JSO-ovac koji je tada uhapšen u Srbiji zbog šverca 169 kilograma kokaina iz Bolivije. Grupa je nastavila da se bavi švercom kokaina.

Zarada

Za izgradnju mini-hidrocentrale dozvolu daju lokalne vlasti i potrebno je izdvojiti oko 1,5 miliona evra. Godišnja zarada od ove investicije može biti i do pola miliona evra, što znači da se uloženi novac vraća za samo tri godine.

Tamara Marković Subota

Podeli
Updated: 18 маја, 2019 — 1:01 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Crnogorski „bijelaši“ i „zelenaši“ (puna ih je Srbija) u politici ratuju jedni kontra drugih (guraju običan narod srbski, onaj iz Srbije kontra onog naroda u Crnoj Gori koji isto tako „srbski“ sa nešto drugačijom tradicijom) a u privrednom kriminalu (u Srbiji) su saradnici i „kompanjoni“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.