NESTOROVIĆ: Cigarete štite od korone, ko puši ima bolju kliničku sliku

Pulmolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 Branimir Nestorović izjavio je da „umereni pušači ređe imaju komplikovanu kliničku sliku od koronavirusa i da se pokazalo da nikotin štiti od tog virusa“.

– Cigarete oštećuju pluća, ja sam za 0 korišćenja cigareta, ali se pokazao da oni koji puše od pet do 15 cigareta na dan nemaju teže kliničke slike

– rekao je Nestorović gostujući u emisiji Fokus na B92, što je krajnje netipično za jednog specijalistu pulmologije, imajući u vidu da gotovo stoprocentan broj lekara savetuje pacijentima da prestanu sa pušenjem kako ne bi narušavali zdravlje.

On je dodao i da se nikotin u telo može uneti i na drugi način, a ne samo preko cigareta, kao i da nana ima u svom listu više nikotina nego duvan.

Nije prvi put da Nestorović daje kontroverzne i zapaljive izjave u javnim nastupima. „Proslavio se“ se na konfeerenciji za medije 26. aprila da je korona „najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“, da žene štite estrogeni i da slobodno u jeku pandemije mogu u šoping u Milano.

Na gostovanju u jednoj emisiji kazao je da je „ova kriza komunizam u izvesnoj meri, socijalizam, da će najviše propatiti oni koji imaju najviše“. Bogati ljudi će, kazao je on, izgubiti novac, dok „sirotinja nikad nema šta da izgubi, ona može samo da izgubi život“.

Zbog njegovih javnih nastupa oglasili su se i profesori i lekari sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakavši da su Nestorovićeva izlaganja neprofesionalna i neetička.

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: април 24, 2020 — 10:09 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Ja pusim vec 52 godine i odlazim svakih 6 meseci kod DR na pregled krvi i pluca su mi cista.Dr.Nestorovic je tacno to rekao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *