NEZAPAMĆENA BRUKA Srbija u “Zlatnom dobu” nije bila na Univerzijadi što se nije desilo ni 90ih

Srbija prvi put u istoriji nije učestvovala na Letnjoj univerzijadi, koja je od 3. do 14. jula ove godine održana u Napulju, a razlog su pare.

Iako su na prethodnim Univerzitetskim igrama pre dve godine u Kineskom Tajpeju naši sportisti osvojili čak četiri zlatne medalje, ove godine Srbija je ostala bez ijednog predstavnika jer Ministarstvo omladine i sporta nije uplatilo novac na račun Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS).

Koliko je to zapanjujuć podatak, pokazuje i činjenica da su se čak i u vreme najžešćih sankcija 1993. godine naši sportisti takmičili na Univerzitetskim igrama, i to u SAD, mada ne pod zastavom Jugoslavije, već kao „nezavisni učesnici“.

U Napulju su se ove godine takmičili studenti iz čak 119 zemalja sveta, i to u 18 sportova i ukupno 220 disciplina. Koliko je Univerzijada veliko i značajno takmičenje, pokazuje i podatak da je ona, posle Letnjih olimpijskih igara, po broju učesnika i sportskih disciplina najveće sportsko takmičenje na svetu. Na Igrama u Italiji učestvovali su sportisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Loading...

Uzalud se spremali

Pre dve godine tekvondo je doneo Srbiji dva univerzitetska zlata, pa je izostanak sa ovogodišnjih igara posebno neprijatno iznenadio Dragana Jovića Galeta, trenera i tvorca zlatne Milice Mandić sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine i srebrne Tijane Bogdanović iz Rio de Žaneira 2016. godine.

– Išlo se na Univerzijadu i kada je bilo sankcija, rata, manjka para. Nije bilo prepreke koja je studente sportiste mogla da spreči da učestvuju. Tekvondo je učestvovao na svim univerzijadama u poslednjih petnaestak godina i skoro uvek se vraćao sa medaljama, a najveće zasluge imao je tada Siniša Jasnić – kaže za „Blic“ Jović.

Upravo na prošlim Igrama u Kineskom Tajpeju naša zemlja je u tekvondu osvojila dva zlata, Tijana Bogdanović je uzela najsjajnije odličje u pojedinačnoj konkurenciji i ženska ekipa u borbama.

Jedna od selekcija koja je trebalo da se nađe u Napulju i brani zlato iz Kine je i muška vaterpolo reprezentacija. Nažalost, ostala je bez te prilike, na razočaranje svih sportista.

– Mi smo se do poslednjeg dana pripremali za Univerzijadu i, kada smo mislili da ćemo krenuti na igre, stigla je informacija iz USSS-a da nisu dobili novac od Ministarstva omladine i sporta i da niko od naših sportista neće ići u Italiju. Ako Ministarstvo sporta nije dalo novac, siguran sam da su mogla da se nađu makar minimalna sredstva da na put krenemo autobusom ili vozom, ako ne već avionom, kako su neke od naših kolega prošle godine išle u Portugal na Evropske univerzitetske igre – rekao nam je jedan od studenata vaterpolista koji je insistirao da ostane anoniman.

USSS: Plaćamo Jasnićeve afere

U USSS-u su rekli za „Blic“ da je neodlazak na Univerzijadu „nezapamćena bruka za celu državu“

– Smešno je da Ministarstvo sporta sadašnjem rukovodstvu USSS ispostavlja račun za nezakonito i nenamensko trošenje novca bivšeg predsednika Saveza Siniše Jasnića. Za njegove finansijske malverzacije misle da kažnjavaju novo rukovodstvo USSS, ne shvatajući da kažnjavaju studente i brukaju državu. Dakle, mi treba da odgovaramo što je Jasnić plaćao hiljada evra za vile, iznajmljivao luksuzne automobile, kupovao najskuplje mobilne telefone u Sloveniji, plaćao avionske karte za Njujork… Mi smo još prošle godine od Ministartsva tražili da njihova inspekcija proveri gde se troši novac i da se zaustave Jasnićeve finansijske malverzacije. Umesto provere, njemu su davali još novca. Sramota je i da niko u Italiji nije mogao da predstavi Beograd kao domaćina Evropskih studentskih igara sledeće godine, što do sada nije zabeleženo – rekli su nam u USSS.

Ljaga

Srbija na Univerzitetskim igrama nije imala ni sportiste, ali ni zvaničnike, pa tako u Napulju niko nije predstavio Beograd kao domaćina Evropskih studentskih igara sledeće godine, iako je to bilo predviđeno protokolom.

Podeli
Updated: 30 јула, 2019 — 8:03 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.