OEBS: Srbiju od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi

Procena nemačke Savezne službe za migracije je da se za dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 naših radnika imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj

Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju, Srbiju je od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi, što znači da smo izgubili ceo Novi Sad i Niš. Najviše odlaze mladi između 15 i 24 godine. Ministar rada Zoran Đorđević kaže za RTS da su emigracije „pitanje svih pitanja“ – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

Država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje. Danas će se održati prvi sastanak tima. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati, unije poslodavaca i privrednici.

Loading...

Vlada će, ističe, tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

„Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade u Srbiju“, naveo je Đorđević.
Procenjuje se da se za dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine, podaci su nemačke Savezne službe za migracije.

Đorđević upozorava da bismo dodatan problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU – nekontrolisan odliv građana u pojedine države članice.

Zvanični podatak pokazuje da svaki treći student planira da ode iz Srbije, a da ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi.

Osim bez lekara, medicinskih sestara i tehničara, ostajemo i bez vozača, pa je sve više penzionera za volanom gradskog prevoza u Beogradu.

Đorđević ukazuje da je obaveza Vlade da stvori uslove kako bi oni sami želeli da ostanu u Srbiji i ovde videli perspektivu.

Iako ne očekuje da će Srbija u kratkom roku postati ekonomska meka, ukazuje da je Srbija prelepa zemlja, zemlja odličnih radnika. Imamo potencijal i verujem da ćemo uspeti, zaključio je Đorđević.

Podeli
Updated: 11 марта, 2019 — 3:32 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *