Osuđeni zbog čišćenja reka Stare Plnine – Izabrali zatvor, odbijaju da plate kaznu

Ukoliko im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara zbog neprijavljivanja čišćenja reke u Rakiti, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta izabraće odlazak u zatvor umesto plaćanje kazne.

Na ovaj korak su se odlučili, jer ne žele da „sponzorišu sendviče“, a i kako bi dodatno privukli pažnju javnosti na “besmislenost presude”.

Njih dvoje je Prekršajni sud u Pirotu 18. aprila osudio na novčane kazne jer nisu policiji prijavili javni skup u selu Rakita kada su čistili reku na kojoj se gradi mini-hidrocentrala i što su putem Fejsbuka pozivali građane da im se priključe.

Ipak, oni su se žalili na presudu, a ukoliko se ona ne usvoji, po rečima Radojkovićeve, izabraće odlazak u zatvor.

Loading...

Priznaje da su javno pozivali ljude da dođu u što većem broju da čiste reku, te da nisu znali da je potrebna prijava u policiji.

Međutim, kada su organizovali akciju čišćenja Toplodolske reke i Temštice tokom prvomajskih praznika pitali su u pirotskoj policiji da li treba da prijave skup i, kako kažu, dobili negativan odgovor.

Investitor: Pokušaj samoreklamiranja

Sa druge strane, u Nacionalnom udruženju malih hidroelektrana kažu da je tog dana u Rakiti prilikom blokade prilaska mešalice sa betonom, investitoru pričinjena materijalna šteta jer je na kraju dana taj beton bačen.

Sud je doneo presudu protiv njih zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom – kažu u Udruženju.

Investitor Goran Belić kaže da su najave aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine da će otići u zatvor, samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice.

Prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije – kaže Belić.

Međutim, iako investitor smatra da osuđeni moraju da odgovaraju i zbog ometanja radova, u obrazloženju presude stoji da su oni osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa.

Rešenjem je pokrenut prekršajni postupak protiv Nensile Radojković i Aleksandra Jovanovića zbog prekršaja o održavanju i okupljanju bez prijave nadležnom organu, a ne izazivanje tuče ili učestvovanjem u kojoj se narušava javni red i mir, s obzirom na izvedene dokaze – stoji u obrazloženju presude.

Podsetimo, krajem novembra prošle godine meštani Rakite i aktivisti Inicijative organizovali su čišćenje Rakitske reke i projekciju filma Tamna strana zelene energije, a tom prilikom delimično su sprečili radove na vodozahvatu.

Izvor: Južne Vesti

Podeli
Updated: 13 јануара, 2020 — 3:01 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.