Putin podseća: Već smo imali rat u Evropi, kada je NATO napao Jugoslaviju

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare nemačkog kancelara Olafa Šolca, da je njihova generacija već svedočila ratu u Evropi – napadu NATO-a na Jugoslaviju.

Ruski predsednik i nemački kancelar su se sastali danas u Moskvi s ciljem smirivanja tenzija na istoku Evrope.

Olaf Šolc je istakao da treba nastaviti sa traženjem diplomatskog rešenja, dok je Vladimir Putin poručio da Rusija ne želi rat u Evropi.

„Gospodin kancelar je rekao da njegova generacija, naša generacija, teško može da zamisli rat u Evropi. Ali mi smo svedočili ratu u Evropi koji je otpočeo NATO u Jugoslaviji, sa raketnim napadima na jednu od evropskih prestonica – Beograd. To se dogodilo, bez sankcija od strane Saveta bezbednosti UN. To je loš primer, ali se dogodilo“, rekao je Putin tokom obraćanja novinarima.

Na Šolcovu opasku da je NATO bombardovanje 1999. usledilo kako bi se sprečio „genocid“, Putin je rekao da je ono što se danas dešava u Donbasu „svakako genocid“, preneo je Tas.

Nemački kancelar je, međutim, kritikovao to što je Putin situaciju u Donbasu nazvao „genocidom“, nazivajući to pogrešnim.

Vladimir Putin je rekao i da Rusija vidi NATO pred svojim vratima. Rekli su nam da Ukrajina neće u skorijoj budućnosti postati članica NATO-a, ali ne mislimo da je to dovoljna garancija i želimo to pitanje sada da rešimo, naveo je Putin.

Šolc je rekao da širenje NATO-a na istok trenutno nije na agendi Alijanse.

U vazdušnim napadima NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 78 dana, poginulo je između 1.200 i 3.000 ljudi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Podeli
Updated: фебруар 20, 2022 — 3:10 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *