RUSKI PSIHIJATAR: VUČIĆ IMA PROBLEM U GLAVI

U Beogradu se već nekoliko dana nalazi istaknuti ruski psihijatar Aleksej Juri. Nekadašnji saradnik ruske obaveštajne službe KGB, danas u penziji i dalje je aktivan. Juri iako ima 82 godine, i dalje je vitalan i bavi se svojim poslom i za potrebu ruske vojske, posebno kao profajler (osoba koja analizira ličnosti).

U intervjuu za medije, Aleksej Juri odgovarao je na pitanja novinara, vezana za političku scenu u Srbiji ali i konkretno predsednika Vučića.

NOVINAR: Da li ste videli snimke naših političara, ako jeste kako Vam deluje njihovo ponašanje?

ALEKSEJ JURI: Pravo da kažem, ne poznajem puno političare u Srbiji. Tokom 90-ih smo radili dosta na profilu Slobodana Miloševića u to vreme sam i zvanično radio u obaveštajnom sektoru. Sada mi se čini da nijedna ličnost nije dovoljno dominantna u Srbiji, sem Vašeg predsednika.

NOVINAR: Da li u psihološkom smislu Vučić podseća na Miloševića?

ALEKSEJ JURI: Ne! Milošević je imao veliko samopouzdanje i mir u glavi. Zato se retko pojavljivao u medijima. Imali smo tu problem da ga procenimo jer ga nigde nije ni bilo. Vučić sa druge strane neprestano je prisutan u medijima. Više mi deluje da on na silu želi da izgleda opasno i moćno, ali u suštini on to nije. Mislim na mentalni sklop.

NOVINAR: Mnogi lideri opozicije smatraju da je predsednik Vučić psihički nestabilna osoba i da ima neku vrstu poremećaja kao što je recimo Šizofrenija?

ALEKSEJ JURI: Ne bih rekao da Vučić ima tehničko oboljenje uma niti šizofreniju, više mi deluje kao osoba koja ima komplekse i nesigurnost. Moguće je da iz mladosti vuče nešto. Čini mi se kao da dok je bio mlad nisu ga ozbiljno shvatali. U suštini neki problem u glavi postoji. To možete primetiti u naglim promenama glasa i pokreta, naglo reaguje i menja raspoloženje. Obraća se nekome ko nije tu. On se u svojim besnim govorima u simboličnom smislu dere i na one koji su ga vređali kao dete, mladog čoveka ali i sada. Zato im ime ne spominje nego kaže „on“.

NOVINAR: Čini se kao da je pomalo egoista i egocentrik zar ne?

ALEKSEJ JURIJ: Svi lideri u svetu su vam egosti. Ništa to nije čudno. Ne bi ni mogli da se izbore do vrha da dođu a da nisu gazili preko drugih. To tako ide jednostavno. Vučić mi deluje kao nesigurna osoba koja vuće iz prošlosti nešto. Zato i spominje često svoje uspehe iz mladosti i uspehe na fakultetu. Zarobljen je u prošlosti.

NOVINAR: Da li mislite da predsednik Vučić želli više novac ili moć?

ALEKSEJ JURI: I jedno i drugo. Mada više je željan moći i kontrole. Baš zato što u mladosti nije imao poštovanje drugih, sada ga je željan. Usled nedostatka poštovanja ljudi prema njemu, on postaje „zao“ i agresivan i tako dobija strahopoštovanje. Sve vam je to jedna igra psihe. Ali ključ svega je nesigurnost!

Izvor: Rikošet

Podeli
Updated: јул 12, 2019 — 5:57 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *