Slučaj ubijenih gardista 15 godina zaglavljen u predistražnom postupku, advokati porodica pišu žalbu sudu u Strazburu

Istraga o ubistvu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru i nakon 15 godina stoji u mestu. Tri nezavisna veštačenja zaključila su da je u pitanju ubistvo, dok je samo vojna istraga pokazala da je jedan vojnik ubio drugog, pa sebe.

Motiv za ubistva do danas je nepoznat, a iz Tužilaštva za Insajder ponovili su da je slučaj i dalje u predistražnom postupku, uprkos odluci Ustavnog suda koji je pre šest godina zaključio da se istraga mora ubrzati ili utvrditi da nije potrebna, ukoliko u pitanju nije krivično delo.

Zato što porodicama ubijenih gardista već 15 godina srpske institucije ne razjašnjavaju šta se dogodilo 5. oktobra 2004. na Topčideru, njihovi advokati pišu žalbu koja će biti upućena Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, rekao je za Insajder advokat Predrag Savić.

„Ja sam započeo da pišem tužbu jer mislim da se pokazalo da se ne poštuje odluka Ustavnog suda kojom je napravljen revolucionaran prodor u sudskoj praksi i prvi put u istoriji srpskog, pa i balkanskog pravosuđa, na jedan takav način zaštićeno pravo na život, i u formalnom i u materijalnom smislu”, rekao je Savić za Insajder.

Loading...

Inače, Ustavni sud je 2013. godine doneo odluku da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje, jer je slučaj predugo u početnoj fazi postupka.

„Imamo proučenih presedana, imamo na šta se pozivamo, imamo situaciju da je relativno olakšan posao da napišemo predstavku, samo je treba napisati. Kada je napišemo, biće kao što je bila i ustavna žalba, na 800 strana”, ocenio je Savić.

Više javno tužilaštvo već godinama na pitanja novinara Insajdera o slučaju ubijenih gardista odgovara šturo, navodeći da je istraga u predistražnom postupku, zbog čega, kako navode, „nije moguće iznositi nikakve podatke“.

Ni advokati porodica od Tužilaštva ne dobijaju informacije, kaže za Insajder advokatica Olgica Batić.

„Mi smo do sad podnosili pritužbe na rad ljudi koji su bili postupajući u tom predmetu, ali sve pritužbe su odbijene”, navodi Batić za Insajder.

U slučaju ubijenih gardista već 15 godina nema pomaka, a istovremeno, sve ove godine slučaj se po potrebi zloupotrebljava i koristi u političke svrhe tako što se najavljuju rezultati, iako ne samo da država još nije pronašla krivce, već ni istraga nije pokrenuta.

Vojna pravila igre: Šta se desilo na Topčideru?

Ispred vojnog objekta Karaš na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, ubijeni su gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Da je u pitanju ubistvo dokazala su tri veštačenja, dva sprovedena u SAD-u i jedno u Novom Sadu. Da su gardisti ubijeni zaključila je i nezavisna državna komisija 2005. godine.

Jedino je vojna istraga utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog, pa onda sebe.

Ubistvom dvojice gardista novinari redakcije Insajder bavili su se u tri emisije Insajder bez ograničenja. Brojne informacije objavljene u serijalu pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

Jedan od primera je i izjava Ljubiše Dragovića, forenzičkog patologa koji je izvršio superveštačenje dokaza u SAD i izveštaj dostavio

Okružnom sudu u Beogradu još 2008, a da ga za osam godina niko nije pozvao da u interesu istrage argumentuje svoje nalaze. Superveštačenje koje je izvršio Ljubiša Dragović, kao i veštačenje FBI pokazali su da je gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića ubila treća osoba.

„Istraga mora da se završi prvo da bi se to predstavilo nekoj instanci koja će da izvrši krivično gonjenje. Bez toga sve je ovo uzaludno, sve je ovo mlaćenje prazne slame“, rekao je Ljubiša Dragović za Insajder bez ograničenja.

Izvor: Insajder

Podeli
Updated: 6 јула, 2019 — 10:26 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.