Sramota! Šreder usred Beograda pravdao bombardovanje! Vučić samo što nije ponudio i da im platimo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder razgovarali su danas o geopolitici u okviru simpozijuma zajednice “World Minds” u Beogradu.

Osnivač zajednice “World Minds” Rolf Dobeli najavio je izvršnog direktora kompanije “Ringier AG” Marka Valdera i njih dvojicu rečima da “poziva tri geopolitička mastermajnda” na scenu.

Razgovor je započeo Valder.

Loading...

– “World Minds” se dešava u Beogradu zahvaljujući (premijerki) Ani Brnabić. Hvala svima što smo prvi put ovde – rekao je Valder.

Prvo pitanje Valder je postavio Šrederu: “Dvadeset godina je od NATO bombardovanja. Šta vas je navelo na ovu akciju protiv Srbije?”

– Prva je bila odluka povodom Iraka. Morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka bila je da li da prihvatimo intervenciju u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu – rekao je Šreder.

Valder je potom pitao Vučića kakva su njegova sećanja na ovaj period.

– Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo, kao i vojske i policije, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a vi Mark, znate brojke, pokazuje da ekonomski odlično napredujemo. Ostaje pitanje Kosova kojim ćemo se baviti uskoro – rekao je predsednik Srbije.

Beograd je danas domaćin simpozijumu “World Minds” na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice.

Na simpozijumu učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić koja će predstaviti program digitalizacije.

Na pitanje Valdera, gde je Srbija trenutno kada je reč o Kosovu, Vučić odgovara:

„Svi smo izgubljeni u vremenu i prostoru. Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku – moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Moramo to i zbog MMF-a i svetske banke, treba nam još autoputeva, još ekonomskog razvoja“, kaže predsednik Srbije.

Valder je nakon toga postavio novo pitanje Šrederu: Kako Vama ovo izgleda sa strane, pitanje Kosova, pošto predsednik kaže da smo izgublljeni?

„Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo srbiju u Eu, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu“, kaže Šreder.

Podeli
Updated: 24 маја, 2019 — 5:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.