Srbija na 77 mestu po kvalitetu života od 80 zemalja

Srbija se našla na 77. mestu na listi od 80 najboljih zemalja sveta, dok je na 71. poziciji u kategoriji kvalitet života koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo, pokazuje analiza američkog magazina „U.S news & world report“.

Dok su na vrhu liste Švajcarska, Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na dnu su Pakistan, Liban, Alžir i Iran.

Tri godine uzastopno Švajcarska je u samom vrhu država po kvalitetu života. Država se, kažu, „dosledno ističe u percepciji poslovno orijentisane metrike i kvaliteta života“. To je rezultat odgovora koji je dalo više od 20.000 učesnika istraživanja koje sprovodi pomenuti magazin.

Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasleđe…

Loading...

Najveći skok ove godine beleži Japan koji je sa petog mesta 2018. sada na drugom mestu. Globalna reputacija Japana poboljšana je u pet kategorija.

Iako je lista za 2019. relativno neizmenjena u poređenju sa prethodnom godinom ipak ima „novajlija“. Tako je ove godine Holandija po kvalitetu života pala na 11 mesto, dok je Norveška po kvalitetu života visoko ocenjena.

Rangiranje „U.S news & world report“ deo je analitičkog projekta nazvanog izveštaj o Najboljim zemljama za 2019, koji govori o „vrednostima postojanja snažnog globalnog statusa država koje se takmiče za investicije, turiste i uticaj“, kaže profesor marketinga Dejvid Rejbstejn u školi Varton iz Pensilvanije.

Izvršni urednik u U.S. News & World Report Erik Gertler kaže da današnji potrošači imaju beskonačne izbore o tome gde uložiti svoj kapital i vreme. Spiskovi poput ovog, tvrdi Gertler, pružaju građanima i liderima podatke koji im pomažu u donošenju odluka o važnim poslovnim i životnim pitanjima.

U prvih deset zemalja našla se opet Francuska i to pre svega zbog svog kulturnog uticaja i nasleđa. Norveška kao novajlija na ovogodišnjoj listi, najbolje je rangirana na osnovu toga kakve uslove pruža u podizanju dece te „zelenom, zdravom životu“. Sjedinjene Države održale su stabilan nivo zadržavajući osmu poziciju i to pre svega po tome koliki uticaj imaju u svetu.

Izvor: U.S news & world report

Podeli
Updated: 27 фебруара, 2019 — 3:10 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.