Srbija NAJSIROMAŠNIJA U EVROPI: Četvrtina stanovništva živi sa MANJE OD 15.000 DINARA

U Srbiji četvrtina stanovništva sa mesečnim primanjima od 15.400 dinara je u stanju relativnog siromaštva, pa je zemlja prva na listi po siromaštvu ako se poredi sa zemljama EU, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On je na panel diskusiji na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, povodom predstavljanja novog broja stručnog časopisa Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS), rekao da se siromaštvo još meri na osnovu pretpostavki iz Strategije za smanjenje siromaštva urađene pre 15 godina.

“U Srbiji se siromaštvo meri, ne kroz evropski koncept relativnog siromaštva, što podrazumeva primanja manja od 60 odsto nacionalnog proseka, već kroz apsolutno siromaštvo koje se definiše potrošačkom korpom u kojoj je minimum namirnica za preživljavanje”, rekao je Arandarenko.

Koncept relativnog siromaštva, prema njegovim rečima, podrazumeva da je za smanjenje siromaštva neophodan, ne samo privredni rast, nego i smanjenje nejednakosti u dohocima kako bi što više ljudi moglo da učestvuje u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu zemlje.

Loading...

“Ako se poredi sa zemljama EU, a na listu priključi i Turska, Srbija je na prvom mestu po stopi relativnog siromaštva, iza nje su Bugarska, Portugal i Makedonija”, rekao je Arandarenko.

Dodao je da je 2016. godine stopa apsolutnog siromaštva stanovništva sa dohotkom ispod 11.700 dinara bila 7,3 odsto, a u ekstremnom siromaštvu je bilo od jedan do 1,5 odsto stanovnika.

Arandarenko je rekao da apsolutno siromaštvo nije karakteristika samo nerazvijenih zemalja i da u Americi, čija je potrošačka korpa hrane mnogo bogatija, izmerena stopa tog siromaštva od 12,7 odsto.

Podeli
Updated: 8 јануара, 2020 — 6:25 pm

4 Comments

Add a Comment
 1. Totalni netačne informacije. Neverovatno je kako izmišljate. Albanija, Makedonija, pa i Rumunija i Bugarska imaju lošiji standard od Srbije. Kad budete nekad izašli malo van granica Srbije onda nećete pisati izmišljotine.

  1. У Србији је на делу тотална дискриминација. Ко има више са процентуслним повишицама бежи онај с већим пгиходом сваки пут провенат на проценат
   Срарт је различит то је нормално а после? Рсзлике се немилосрдно увећавају
   Треба за увећање изнети конкретан износ
   Овима што добијају више проценат поскупљењѕ је мањи јер је поскупљење за исти проценат исти износ по киловату за све

 2. Eeee, moj profesore. Ne može se siromaštvo u jednoj zemlji meriti na osnovu jednog parametra a u nekoj drugoj ne osnovu nečeg drugog.

 3. MILICE

  Napravi skalu primanja i penzija

  do 200e broj korisnika izrazi to u procentima i tako redom
  do 250e
  do 300e ….
  Samo ce ti se reci.

  Za porodicu sa dvoje skolske dece pod uslovom da imaju stan potrebno je minimum 1.000 e za skroman zivot u gradu

  Povacanje plata mora biti obrnuto proporcionalno od visine primanja.
  Oni sa visim primanjima kod linearnog uvecanja ubrzano beze od ovih sa manjim tako da se razlike DRASTICNO uvecavaju.

  Ovde ne spominjem mesecne plate koje prelaze vise hiljda eura + jos poneka primanja.

  Mislim da ima para a da je raspodela losa tj. treba napraviti odnos ukupnih primanja da ne bude veci od npr. 1:5 ( uslovni radnik prema najbolje placenom zaposlenom) i to da bude zakonska obaveza.
  Ko to vrednuje cenu rada i kaze naprimer da rudarska plata treba da bude tolika a pevaljka, fudbaler …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.