Sudski izvršitelji skidaju s penzija i u vanrednom stanju

Uprkos najavama pravosudnih vlasti da će tokom vanrednog stanja penzioneri sa dugovima primati neokrnjene penzije, mnogima je stvarnost poslala suprotnu poruku.

Redakciji „Novosti“, ali i samoj Komori javnih izvršitelja, javilo se više starijih sugrađana žaleći se da im nisu privremeno obustavljena prinudna izvršenja na penzijama, kao što je obećano. U Komori tvrde – dugove naplaćuju sudovi, a ne javni izvršitelji.

Oštećeni mogu da se obrate Fondu PIO i sudu koji sprovodi izvršenje

– I sami smo imali nekoliko poziva korisnika penzije kojima su prošle nedelje izvršene obustave, i u razgovoru sa njima došli smo do zaključka da je reč o sudskom izvršenju, a ne o onom koje se sprovodi pred javnim izvršiteljem – objašnjava, za „Novosti“, Magdalena Novaković, generalni sekretar Komore javnih izvršitelja.

Loading...

– Prema informacijama koje posedujemo i podacima dobijenim od Republičkog fonda PIO, postupljeno je po Uputstvu Komore o radu javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja.

Građani kojima su skinuti iznosi na ime duga trebalo bi, kažu u Komori, da se obrate Fondu PIO i onome ko sprovodi izvršenje, da bi se videlo da li je možda reč o nekoj tehničkoj grešci. Novaković dodaje i da za određene predmete nije data preporuka, odnosno uputstvo da se u njima izvršne radnje ne preduzimaju:

– Obustava nema kod namirenja zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja i sličnih potraživanja poverilaca prema propisima o invalidskom osiguranju, socijalnoj zaštiti i finansijskoj podršci porodici s decom.

U Uputstvu koje je Komora izdala na početku vanrednog stanja navodi se da se privremeno neće preduzimati izvršenja u postupcima radi namirenja novčanih i nenovčanih potraživanja, a naročito kad se izvršenje sprovodi prodajom pokretne ili nepokretne imovine dužnika, ili prenosom zarade, plate, penzije i drugih stalnih primanja.

Takođe, oni sa kojima je zaključen sporazum o otplati duga za komunalne i slične usluge na rate, obavešteni su da sa otplatom privremeno mogu da zastanu, a tamo gde je već počelo sprovođenje izvršenja na plati ili penziji, obavešten je poslodavac ili Fond PIO da do okončanja vanrednog stanja ne vrše obustavu isplate dela zarade ili penzije.

ODLOŽITE ROČIŠTA

Ministarstvo pravde poslalo je sudovima na početku vanrednog stanja preporuke u kojima se, između ostalog, sugeriše ne samo da se privremeno odlože ročišta iz izvršne materije, već i sprovođenje izvršenja. Na pitanje zašto to pojedini sudovi nisu poslušali, u Ministarstvu kažu da je u pitanju preporuka koju pravosuđe može i ne mora da uvaži.

Podeli
Updated: 10 априла, 2020 — 6:33 pm

1 Comment

Add a Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.