TAKO JE GOVORIO LANE GUTOVIĆ: Da li je Vučić čovek koji ima bolest ili je on bolest koja je postala čovek?

Milan Lane Gutović, preminula legenda našeg glumišta će pored brojnih legendarnih uloga, kojima je uveseljavao publiku, ostati upamćen i po britkom jeziku i oštroj kritici društvenih anomalija. Na samo njemu svojstven i osoban način, Gutović je žigosao aktuelnu vlast, tvrdeći da su se u njoj ovaplotile sve karakteristike Srećka Šojića, filmskog i televizijskog lika koji ga je proslavio.

Pa taj lik (Šojić) je bio koncipiran kao prenaglašena varijanta bitange. Pretpostavljali smo da je to zadnji domet u đubretarluku i da iza tog đubreta od čoveka nema više ništa. Zamislite koliki je put, i koja su dela i postupci iza ovih političara kada su sebe i profesiju doveli u to stanje da ih upoređuju sa likom izmišljene literarne i filmske bitange. Prateći postupke sadašnje garniture na vlasti, shvatam da je stvarnost premašila maštu i da ću ovu džukelu koju igram morati još da usavršavam u đubretarluku da bi nekako stigla ovu realnost – rekao je Gutović u intervjuu za NIN u septembru prošle godine.

On je bio mišljenja da Šojićevo napredovanje, zapravo, naše nazadovanje.

– Ne napreduje Šojić, nego mi propadamo, tako da uopšte nije pardoksalno to što se Šojić takav kakav je, karikaturalan, nađe u Skupštini… Kad upalimo televizor, skupštinski prenos, mi vidimo bar tri, četiri čoveka koji izgovaraju Šojićev tekst. Možda ne podsećaju na njega fizički, ali duhovno sigurno, jer se vucibatine množe, i država nije u stanju da ih obuzda.

Govoreći o Aleksandru Vučiću i obećanjima koja daje, Gutović kaže:

– Kada o predsedniku govorim, ne znam da li je on uopšte čovek koji ima neku bolest ili je to sama bolest postala čovek. Te pauzice kada nema puvakanja i obećanja ne znače ništa, jer kratko odsustvo manifestacija bolesti ne znači da bolesti nema. Možda uobražavam, ali nije važno, i kod hipohondrije i kod paranoje uvek si u pravu.

Lane Gutović nije verovao u garniture političara kod nas i u svetu.

– Ne verujem u ove tipove koji nas vode. Ne samo kod nas, nego i u svetu. Ne verujem da su ove tipove izabrali građani. Verujem da su građani glupi i to znam. Ali toliko baš nisu – rekao je Gutović za televiziju Nova S.

Imao je Lane i jasan stav o odnosu vlasti prema kulturi.

– U hemiji se lakmus papir, koji menja boju u odnosu na sadržinu u koju se umoči, koristi za analizu sadržine neke tečnosti. U kulturi lakmusa nema, a onomatopeja lakmusa su upravnici pozorišta, arhitektura sredine u kojoj urbanizam dobija potpuni smisao, muzika koja dominira, i sve ostalo što Srbiji daje profil. Kada se kulturni lakmus umoči u bilo koji kulturni sadržaj, dobije se pink.

Podeli
Updated: 24 новембра, 2021 — 12:49 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *