Vučić: Deca mi gladuju sa prosečnom platom

Od ukupno pet poslanika koji su prihvatili da u eksperimentu TV produkcije VIN pokušaju da umesto od poslaničke mesec dana žive od prosečne srpske plate, samo je Branka Bošnjak, poslanik G17 plus, na putu da izdrži ceo mesec.

Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke sa 12.700 dinara uspeo je da preživi samo deset dana i on je prvi izašao iz eksperimenta. ‘Sa dvoje male dece ne može duže ako nećete da ih ostavite da gladuju’, kaže Vučić.

Poslanici DS-a Anita Beretić, NDS/DSS-a Boris Karaičić i SPS-a Milan Janković izdržali su po dvadeset dana. Beretić, koja je morala da se stara o tri sina, nije uspela da plati račune, ali to nije uradio ni Karaičić, koji živi sam. Poslanik SPS-a smršao je nekoliko kilograma pošto je za večeru jeo samo jabuku, za ručak najjeftinije varivo u Skupštini, a doručak je često preskakao. Sličan jelovnik imala je i njegova supruga. Ćerke su dobijale minimalan džeparac, a morale su da se odreknu farmerki. Karaičić se često vozio gradskim prevozom, a manje taksijem. Jedini je koji je imao po tri obroka, verovatno zato što nije morao da izdržava i porodicu. Ipak je vikendom jeo kod roditelja. Kod majke se za hranu ‘grebao’ i poslanik SPS-a. Karaičić bi, da je u pitanju stvarni život u kom ima zaista platu 12.700 a ne 40.000, koliko poslanici dobijaju u Skupštini, na kraju meseca bio u minusu oko 6.000. Lako je izračunati da bi se taj dug za deset meseci popeo na 60.000. Sreća, te nemamo dužničko ropstvo.

Branka Bošnjak je takođe uglavnom jela jednom dnevno. Ona će jedina ući u četvrtu nedelju, sa tri hiljade dinara, koliko joj je još ostalo. Svi poslanici su trošili isključivo za hranu i ponekad dopunu za mobilni. Pozorište, bioskop, garderobu, popravku bojlera ili, ne daj bože, putovanje za vikend, mogli su samo da sanjaju. Kao uostalom i milioni ljudi u ovoj zemlji. Priznaju da život sa prosečnom platom nije život dostojan čoveka.

Loading...

Sada kada su videli da se od prosečne plate ne može živeti, poslanici kažu da će pokušati da u okviru svojih moći nešto urade. Vučić je obećao da će se kao opozicioni političar truditi da na zakonske predloge koji su u Skupštini daje amandmane i na taj način ih poboljša. Međutim, došavši na vlast, najugroženijem sloju stanovništva je srezao penzije i učinio ih još manjim i tvrdi da se sa 20.000 može živeti dobro. Zaboravio je na iskustvo iz eksperimenta iz 2004 god.

Podeli
Updated: 18 фебруара, 2019 — 8:34 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.