Vučićeva drugarica ukinula presudu Darku Šariću

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina i vratio Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda, piše NIN.

Ovo je ujedno i jedna od prvih važnih odluka Vrhovnog kasacionog suda, od kako je za novu predsednicu, kao jedini kandidat izabrana Jasmina Vasović, o kojoj je Direktno.rs već ranije i pisao.

Da podsetimo, ime Jasmine Vasović se u žiži javnosti našlo nakon nezakonite oslobađajuće presude Stanku Canetu Subotiću zbog šverca cigareta, a koju je donelo veće čiji je bila član. Iako je Vrhovni kasacioni sud tada ocenio da je presuda bila nezakonita, ipak, sudija Vasović je nakon toga postala sudija Vrhovnog suda.

Pored toga ne smemo smetnuti sa uma i da Vasovićevu, inače najmlađu sudiju tog suda, prati glas da uspon karijere doživljava od trenutka dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, a između ostalog, ona je drugarica sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića, ali i aktuelne ministarke pravde Maje Popović.

Kada je reč o ukidanju presude Darku Šariću, Srbija je i pre ove odluke bila poslednja zemlja u kojoj pripadnici Šarićeve grupe nisu bili pravosnažno osuđeni, nakon akcije „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009. Neki Šarićevi saradnici odavno su pravosnažno osuđeni u Italiji, Urugvaju i Sloveniji.

U Srbiji je devet pripadnika ove grupe na početku istrage potpisalo sporazum o priznanju krivice i neki od njih su odslužili kazne, a Šarića i druge članove njegovog klana čeka novo suđenje.

Ovom odlukom Vrhovni kasacioni sud je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, pišu beorgadski mediji.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost „funkcionalne prirode“ to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

Vrhovni kasacioni sud se nije upuštao u ocenu zahteva za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, s obzirom na to da smatra da je to „bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji“.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Da podsetimo, Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Podeli
Updated: јун 15, 2021 — 7:47 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Srbija je gora od KOLUMBIJE.
    Gradjani su taoci Krimosa na vlasti.

  2. Sude mu za pranje noca a ovi što su mu uzeli Milion EUR-a nisu gadljivi na neoprane Evre?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *