Ko je Aleksandar Vulin – Vučićev „potrčko“ od poverenja!?

Aleksandar Vulin je postao poznat devedestih godina kao zamenik predsednika Jugoslovenske levice (JUL), stranke Mire Marković. 1998. je prešao u Socijalističku partiju Srbije (SPS) u kojoj je ostao do 2008. i osnivanja Pokreta socijalista na čijem je danas čelu.

Vulin i članovi njegove porodice godinama rade u medijskoj imperiji Roberta Čobana. Vulin je bio direktor nekoliko njegovih kompanija – do 2007. godine „Color Press“-a, a zatim „Color Media International“-a do 2012. U međuvremenu je bio odgovorni urednik nacionalističkog lista „Pečat“.

Bio je odbornik u Opštini Rakovica i narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke (SNS). U avgustu 2012. postavljen je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Član Vlade Srbije prvi put je postao 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Od 2014. obavlja funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a taj resor dobio je i u avgustu 2016. godine.

Sa dolaskom Ane Brnabić na mesto premijerke u junu 2017. Vulin preuzima resor odbrane. Zbog sumnje da je počinio krivično delo prilkom kupovine stana na Zvezdari, Agencija za borbu protiv korupcije ga je krajem 2015. prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

Prate ga razne afere od kojih je najpoznatiji slučaj – „Vulinova tetka“. Navodno je ministar novac za stambene objekte koje poseduje dobio kao pozajmicu od tetke iz Kanade. Ono što je problem u ovom slučaju što su takvo velike sume nezakonite za prenos preko granice, pa se ministar branio da je manjim količinama novac prenosio više desetine puta putujući na relaciji Srbija – Kanada.

Spočitava mu se komedijaško služenje vojnog roka u trajanju od petnaest dana. Čak ni tih petnaest dana nije odslužio kako valja, nego je dobio zvanično vikend otpust da bi prisutvovao u javnosti.

Brojne su afere koje se lepe za njega, ali se slobodno može reći da ima „pancir“ kao jedan od Vučićevih najbližih i najvernijih saradnika.

Bio je ministar u više ministarstava, od ministarstva za socijalni rad, ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju, pa sad do ministra odbrane. Bio je i narodni poslanik, i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Imovina koju poseduje

Aleksandar Vulin je sa suprugom Natašom kupio trosoban stan u novoizgrađenoj modernoj zgradi na Zvezdari, u širem centru Beograda, u julu 2012. godine za 229.620 evra. Prvu ratu od 40.000 evra su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011. godine. Obavezali su se da ostatak isplate do kraja septembra 2012. godine. Ova nekretnina će na ministra Vulina baciti sumnju kada Agencija, dve godine nakon kupovine, bude proveravala podatke iz njegovog imovinskog kartona. Utvrđeno je da Vulin i njegova supruga nisu imali novca za ovu kupovinu zbog čega je Agencija zatražila objašnjenje od ministra.

Za njegovo obrazloženje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, Agencija nije uspela da nađe dokaze pa je Vulina prijavila tužilaštvu sumnjajući da ministar pokušava da prikrije istinu o kupovini nekretnine i da je počinio neko krivično delo. Nakon dve godine, međutim, tužilaštvo je obustavilo postupak.

Stan na poklon

Jednosoban stan u centru Novog Sada Aleksandar Vulin dobio je na poklon u julu 2010. godine od Olgice Milošević, sudije novosadskog Osnovnog suda. Sudija Milošević rekla je KRIK-u da je stan poklonila zbog „regulisanja odnosa njihovih roditelja“ koji su bili porodični prijatelji, ne precizirajući o kakvim odnosima je reč. Dve godine nakon što je dobio stan, Vulin ga je prodao rođenom bratu Bojanu za 38.000 evra. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ovaj stan je i dalje upisan kao vlasništvo sudije Milošević. „Ne znam zašto je tako, verovatno neažurnost Agencije da izvrši promenu“.

Porodične veze – Brat Bojan Vulin

Bojan Vulin dobio je četvorosoban stan na poklon od roditelja u novembru 2011. godine. Stan se nalazi ispod Petrovaradinske tvrđave.

Sukobi sa zakonom

Krivični postupciTužilaštvo za organizovani kriminal

Predmet: Istraživanje porekla kupovine stana na Zvezdari

Tokom redovne kontrole imovine i prihoda ministra Vulina, Agencija za borbu protiv korupcije ustanovila je da nije jasno kako je Vulin platio stan na Zvezdari. Ministar nije mogao da dokaže poreklo 205.000 evra. Naveo je najpre da je stan platio prodajom nekretnine, a potom da je novac pozajmica od suprugine tetke iz Kanade. Za svoje tvrdnje dostavio je sumnjive dokaze zbog čega je Agencija krajem decembra 2015. protiv njega podnela prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i primio mito. Dve godine kasnije, u avgustu 2017. tužilaštvo je okončalo postupak saopštivši da nema dokaza da je Vulin počinio krivično delo iz njihove nadležnosti. Javnosti nisu saopšteni detalji tog postupka. Predmet je prebačen u Prvo osnovno tužilaštvo koje je proveravalo samo da li je ministar prijavio stan. Pošto je utvrdilo da jeste, tužilaštvo je obustavilo postupak.

Prekršajni postupci

Predmet: Kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti – 2016

Agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica Pokreta socijalista jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Titelu 2012. godine. Pola godine kasnije sud je rekao Agenciji da im je prijava neuredna jer nisu naveli Vulinove lične podatke i dobar opis prekršaja. Agencija je nakon toga ponovila zahtev. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.

Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti – 2016

Agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica Pokreta socijalista jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima za odbornike u Vrnjačkoj Banji 2012. godine. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.

Predmet: Kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti – 2014

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv Pokreta socijalista i Aleksandra Vulina jer stranka nije Agenciji u zakonskom roku dostavila podatke o troškovima kampanje na lokalnim izborima u Pećincima 2012. godine. Ministar Vulin je u pisanoj odbrani naveo da nije lično bio zadužen za izbornu kampanju u Pećincima. Istakao je i da Pokret socijalista nije raspolagao novcem tokom kampanje, pa zbog toga nisu prijavili troškove Agenciji. Prekršajni sud u Beogradu je Vulina i Pokret socijalista proglasio krivim i izrekao novčane kazne – stranci 100.000, a Vulinu 25.000 dinara. Sudija je izrekao kaznu koja je ispod propisanog minimuma, a iz prekršajne evidencije vidi se da ni Vulin ni stranka nisu platili kaznu.

Istu vrstu prekršaja ima i u 2013 i 2012 godini.

Predmet: Kršenje Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji

Uprava javnih prihoda u Mladenovcu pokrenula je prekršajni postupak protiv Aleksandra Vulina kao odgovornog lica stranke Pokret socijalista jer nije na vreme dostavio podatke na osnovu kojih bi ova institucija utvrdila naknadu za korišćenje kancelarije koju je stranka uzela u zakup. Prekršajni sud u Mladenovcu izrekao je Vulinu opomenu u maju 2014. godine.

Aleksandar Vulin je osoba bogate prošlosti, a još bogatije sadašnjosti koja se jako dugo kreće u sivim zonama zakona, kojima već dugo odoleva.

Čitaocima ćemo prepustiti zaključke zašto se to dešava.

Podeli
Updated: август 8, 2020 — 7:52 am

3 Comments

Add a Comment
  1. Pa, zaključili smo „zašto se to dešava“! Vulin je – NE sumljivo lopov, ali je i sudstvo u Srbiji NE sumljivo – lopovsko!

    1. Vrana vrani oči ne vadi .

  2. Ako ima Boga,nece mu se zelja ostvariti!ni pameti ni stasa!ostalo necu nabrajati!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *