Vladeta Janković

Rođen 1940. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je završio klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost sa teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta. Na istom fakultetu je magistrirao, potom i doktorirao 1975. i „prešao put od asistenta-pripravnika do redovnog profesora antičke književnosti i uporedne istorije drame“.

„Javnosti se predstavio 1975. kao jedan od saradnika u TV seriji ‘Dvogled’. Tri godine je govorio o klasičnim mediteranskim civilizacijama. Potom je deset godina, u okviru beogradskog Programa za decu, radio ‘Mitove i legende’. ‘Približavao je’ narodu grčke, starozavetne, srednjovekovne, novozavetne, bliskoistočne i islamske mitove. Sve do ciklusa o Svetom Savi.“ (Glas javnosti, 17. 10. 2000. godine)

Na početku obnove višestranačkog sistema 1990. godine bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke.

„Politički se aktivirao prilikom osnivanja Demokratske stranke, potom je bio član Saveta DEPOS-a, zadužen za odnose sa javnošću (bio je ‘zajedno’, iako je njegova stranka bila ‘odvojeno’). ‘DEPOS se pokazao kao dobra ideja, opravdao je svoje postojanje’, naveo je i pošteno priznao: ‘Moja u jednom trenutku zaista izuzetno velika medijska eksponiranost bila je sasvim nesrazmerna političkom značaju i uticaju koji sam imao. Za nepunih devet meseci dao sam oko 2.000 izjava i intervjua u domaćim medijima i u 31 stranom’.“ (Glas javnosti, 17. 10. 2000. godine)

Jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije 1992. godine. Bio je dugogodišnji potpredsednik te stranke.

„Poslanik u republičkom i dva saziva saveznog parlamenta, a jedno vreme posle petooktobarskih promena predsednik skupštinskog odbora za međunarodne odnose. Od februara 2001. do novembra 2004. godine ambasador SRJ, a zatim SCG, u Ujedinjenom Kraljevstvu. “ (Knjižara.com)

Kada je Vojislav Koštunica postao predsednik Vlade Srbije, Janković je bio njegov savetnik za spoljnu politiku.

Od 2008. do 2012. godine bio je ambasador Srbije u Vatikanu.

Nakon što je Vojislav Koštunica, posle izbornog poraza 2014. napustio stranku, i Janković 17.oktobra 2014. odlazi iz DSS-a.

Podeli
Updated: јануар 28, 2022 — 12:51 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *