Milanović: Staviću veto Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATOa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Vukovaru da će na predstojećem samitu NATO-a staviti veto na poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice alijanse, upozorivši vladu Andreja Plenkovića da će „počiniti akt izdaje“ ako pristane na to bez promene izbornog zakona u BiH.

Posle svečane sednice Gradskog veća povodom Dana Vukovara, Milanović koji zagovara blokiranje pristupa Švedske i Finske NATO-u dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH, rekao je da će kao predstavnik Hrvatske na samitu staviti veto na upućivanje poziva Finskoj i Švedskoj, ali je dodao da bi to mogao da učini hrvatski ambasador – saopštio je Milanoićev kabinet.

„Nisam siguran da mogu da nateram hrvatskog ambasadora da zauzme moj stav na Savetu ambasadora, koji takođe može da uputi poziv. On bi morao da bude neutralan. Onda će Vlada morati da kaže da je ona apsolutno i bezuslovno za to da te države budu pozvane u NATO, bez rešavanja hrvatskog problema (u BiH). To je onda izdaja. Onda znamo na čemu smo“, kazao je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska „moderna samostalna zemlja koja misli svojom glavom“.

„Ako Kipar može da stavi veto na sankcije (beloruskom lideru Aleksandru) Lukašenku dok ne bude rešen problem s Turskom oko eksploatacije gasa, kako Hrvatska ne bi mogla ovo da napravi“, upitao je Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je optužio Milanovića da zagovaranjem blokade pristupa Švedske i Finske NATO-u dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH zastupa proruske stavove i da čini štetu Hrvatskoj na medjunarodnom planu i Hrvatima u BiH.

Podeli
Updated: мај 3, 2022 — 8:08 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *