Nuklearne sile na ivici rata. Pakistan srušio dva indijska aviona! Indija jedan pakistanski!

Pakistan je saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona u Kašmiru i uhapsio jednog pilota, javio je BBC. A indijski mediji javili su da je u njihovom vazdušnom prostoru oboren pakistanski borbeni avion. Zbog te situacije, Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor.

Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor „do daljeg“, saopštila je Uprava za civilnu avijaciju, pošto je Islamabad objavio da je oborio dva indijska aviona.

„Civilna avijacija je do daljeg zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor“, navela je ta služba na Tviteru.

Portparol pakistanske vojske rekao je da je civilna avijacija odluku donela „zbog nastalih okolnosti“.

Izvor Frans presa rekao je da je Uprava civilne avijacije obavestila sve kompanije da do novih instrukcija „obustave operacije u Pakistanu“.

Pakistan je jutros oborio dva indijska aviona u svom vazdušnom prostoru. Jedan avion pao je u indijski Kašmir, a drugi u pakistanski deo Kašmira. Indijska vojska zarobila je obojicu pilota. Jedan je prebačen u bolnicu.

Iz Indije su u utorak pokrenuti vazdušni napadi na kamp za obuku muslimanskih ekstremista iz grupe Džaiš-e-Muhamed u pakistanskom delu Kašmira, za koju Nju Delhi tvrdi da stoje iza samoubilačkog bombaškog napada na indijske vojnike u Kašmiru, 14. februara ove godine.

Pakistan je kao odgovor podigao svoje vojne avione.

Premijer Pakistana Imran Kan na sastanku sa državnim i vojnim vrhom odbacio je tvrdnje Indije da je na meti napada indijskih snaga bio „navodni teroristički kamp blizu Balakota“.

Kan je rekao da je reč agresiji Indije na koju će Pakistan odgovoriti.

Prvi put od rata 1971. godine pokrenut je napad preko granice dve zemlje koja deli Kašmir na indijski i pakistanski deo.

I dok u Pakistanu negiraju da je bilo ljudi u gađanom području, u Indiji ističu da je ubijen „veliki broj“ militanata, uključujući i komandante, ali da su izbegnute civilne žrtve.

Podeli
Updated: 27 фебруара, 2019 — 1:02 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *