Putin uveo RATNO STANJE: Počinje velika bitka za Herson

Ruski predsednik Vladimir Putin održava sednicu Saveta bezbednosti Rusije. Putin je predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Predsednički ukaz predviđen na nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije“, rekao je Putin.

On je istakao da kijevski režim odbija pregovore, nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode.

„Neonacisti koriste otvoreno terorističke metode: sabotažu u vitalnim objektima, ubijaju predstavnike lokalnih vlasti“, dodao je Putin.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa:

– evakuacija privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja

– uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj

– oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države

– zabrana izlaska građana iz zemlje.

Putin je potpisao i ukaz o mesečnim primanjima rezervista – 195.000 rubalja (oko 3.000 evra).

Ratno stanje se uvodi od 20. oktobra.

Podeli
Updated: октобар 19, 2022 — 3:38 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *