500 RADNIKA STUPILO U ŠTRAJK: Obustava rada u Linglongu, dosta im je Kineza i Vučića! (VIDEO)

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Kako su rekli neki od njih, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je danas dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Prema rečima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš, zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje angažovano isključivo da čuva barake gde su smešteni radnici, opkolilo aktiviste, selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu. Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Zrenjaninski aktivisti pokušali su da iz kruga zrenjaninske fabrike „Linglong“ u kojem su smešteni vijetnamski radnici izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz, nakon čega je nastao opšti haos.

Aktivisti su po radnika došli automobilom i uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje opkolilo aktiviste i selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu.

Jedan od pripadnika obezbeđenja je vikao „s kojim pravom vi uzimate radnike, odakle vam nalog za to“, na šta mu je jedna od aktivistkinja odgovorila „pa nije on roba da ga uzmemo“.

Aktivisti su uspeli da uzbunjivača iz Linglonga izvedu zahvaljujući ostalim radnicima koji su izleteli iz baraka i koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

– Uspeli smo da uzmemo i vratimo pasoš jednog radnika, čovek je sada na bezbednom, a borba se nastavlja – navode iz Solidarne kuhinje.

Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi. A isti taj čovek bio je prisutan i danas i sprečavao je odlazak radnika.

Podeli
Updated: новембар 17, 2021 — 9:45 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *