6 NOVIH PRAVILA U 2020. Od 1. januara nove zabrane, kazne i takse koje će nam PROMENITI ŽIVOT

Početak godine je period za koji se vezuje donošenje novih odluka, započinjanje svega što smo odlagali, ali i uvođenje nekih novih pravila. Bilo da ste od onih koji se vode ovom logikom ili ne, mnoga nova pravila očekuju sve Beograđane odmah nakon novogodišnje noći što će nam svima umnogome promeniti živote, a na neke stvari na koje ranije možda nismo obraćali pažnju, sada ćete i te kako morati da pripazite. Ipak, krenimo redom.

1. Zabrana plastičnih kesa

Kako će to sve izgledati u praksi, uskoro ćemo saznati, ali ono što je izvesno jeste činjenica da će odmah posle Nove godine, od 1. januara, plastične kese biti skoro potpuno izbačene iz upotrebe. Beograđani će moći da biraju između biorazgradivih kesa, papirnih ili torbi.

Ipak, kese za bacanje smeća su „pošteđene“, te se na njih ne odnosi ova zabrana jer se ne koriste u svrhu „isporuke robe ili usluga“. Ako ste se pitali ko će to sve da kontroliše, odgovor je – komunalna inspekcija.

Loading...

2. Novi kućni red u zgradama

Premda je stupio na snagu krajem novembra, tek od 1. januara će i praktično da se primenjuje. Nove stavke kućnog reda, ipak, brinu kako stanare tako i profesionalne upravnike zgrada jer je već na prvi pogled nejasno kako će se utvrđivati da li je prekršen kućni mir ili ne, odnosno ko će i na koji način, na primer, meriti nivo buke u stanovima i zgradama.

Novim odredbama to zaduženje će pripasti komunalnim i građevinskim inspektorima, ali i komunalnim milicajcima koji mogu da izdaju prekršajne naloge. A ako niste dovoljno pažljivi, za remećenje kućnog mira možete platiti od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice. Ni upravnici zgrada nisu pošteđeni, a za njih važi „jača tarifa“ – od 10.000 pa čak do 20.000 dinara.

3. Izvršitelji uteruju dugove

Od 1. januara dužnici za „Infostan“ više neće imati sudske sporove, već će imati probleme sa javnim izvršiteljima. Prema poslednjim podacima, oko 150.000 građana ima neizmirene dugove, a svi izvršni postupci koji se sada sprovode pred sudovima biće od 2020. nastavljeni pred javnim izvršiteljima.

Sledeće godine na snagu stupa još jedna novina – “Infostan” će od juna 2020. obavljati naplatu potrošenih komunalnih usluga, štampu i distribuciju računa u svih 17 beogradskih opština.

4. Nema parkiranja „na minut“

Parkiranje „na minut“ i sa „četiri migavca“ na ulici, na biciklističkim stazama ili na trotoroarima od naredne godine će se striktnije kažnjavati. Naime, Grad Beograd je nabavio nove kamere koje će biti postavljene u zoniranim delovima prestonice i one će pokrivati sve najvažnije ulice, a svako ko se i dalje bude parkirao gde ne treba, moraće da plati kaznu.

5. Legalizacija u nadležnosti opština

Deo legalizacije objekata od 1. januara sprovodiće opštine, a ne Grad Beograd kao do sada, tako da građani više neće dolaziti na jedno mesto, u Ulicu 27. marta u Sekretarijat za legalizaciju, nego će od januara to činiti u 17 gradskih opština, čime će taj posao biti dostupniji građanima.

Na osnovu Zakona o glavnom gradu i novog Statuta grada poslovi legalizacije do 400 kvadrata prelaze u nadležnost gradskih , a do 3.000 kvadratnih metara u nadležnost prigradskih opština.

6. Snabdevanje radnji noću

Od 1. decembra na snagu je stupila Odluka prema kojoj se snadbevanje radnji, restorana i ostalih objekata koje imaju takvu vrstu usluge može obavljati samo između 20 sati uveče i sedam sati ujutru. Osim toga, više neće biti moguća dostava sa sabraćajnica i trotoara već parking mesta ili ukoliko neko ima svoje dvorište, a glavni razlog ovakve mere je funksionisanje gradskog prevoza.

Podeli
Updated: 21 децембра, 2019 — 10:11 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.