AFERA 300 HILJADA EVRA: Branko Stefanović podneo tužbu zbog povrede časti i ugleda

Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, tužio je bivšeg vlasnika hotela „Šumadija” Njegomira Kilibardu „zbog povrede ljudskog dostojanstva, časti i ugleda”, jer je u izjavi za BIRN rekao da mu je Stefanović nudio 300.000 evra u kešu kako bi mu pomogao da sačuva hotel. Na prvom ročištu, održanom danas u Drugom osnovnom sudu, Kilibarda je rekao da ostaje pri svemu što je izjavio.

„Ne mogu da menjam svoje iskaze, jer govorim istinu”, rekao je Kilibarda, nekadašnji vlasnik hotela „Šumadija”, danas u Sudu.

Kako je objavio BIRN, u pripremnom ročistu navedeni su svedoci koji će u narednih 18 meseci i u osam ročista davati izjave pred Sudom. Sledeće ročište zakazano je za 27. januar 2020. godine kada će svedočiti Branko Stefanović. On se danas nije pojavio na suđenju.

BIRN je u martu ove godine pisao kako je na Dan državnosti, 15. februara 2019. grupa krupnih momaka sa fantomkama upala u hotel „Šumadija” na Banovom brdu, demoliravši ulazna vrata.

Loading...

Kilibarda je naveo da su ovom događaju prethodili sastanci sa Brankom Stefanovićem, koji se samoinicijativno nudio „da pomogne“.

„Tri puta sam se sastao sa njim i to na njegovu inicijativu. Rekao je da želi da mi pomogne oko isplaćivanja duga koji sam imao, a da mu za uzvrat prodam hotel “, rekao je Kilibarda.

Branko Stefanović je za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom i da su razgovarali o pozajmici i hotelu.

„Hteli smo da pomognemo tom nesrećniku jer je složio priču da ga neka mafija juri za pare, ali kada je došlo do toga da ta priča postane ozbiljna pokazalo se da je prevarant“, rekao je Stefanović.

U razgovoru za televiziju N1 Branko Stefanović nije demantovao da je učestovao u pregovorima „da se pomogne čoveku”, ali je negirao da je nudio bilo kakav novac.

„Ma kakvi da ih nudim, ja bi trebalo da ih imam, pa onda da ih nudim. Ja sam rekao pokušaću da mu nađem varijantu da ga spasim. Šta znači to u prevodu? Ima ljudi koji imaju novac. Verovatno bi se nešto zainteresovali“, naveo je on.

Na pitanje zašto se nudio da spasava čoveka koga ne poznaje, Branko Stefanović je odgovorio: „Zato što sam glup”.

Pored Branka Stefanovica i Njegoša Kilibarde, među svedocima u ovoj parnici naći će se i Stefanovićev bliski saradnik Aleksandar Papić. Kako je objavio BIRN, njega je za svedoka pozvao Kilibardin advokat jer je Papić u pregovorima oko pozajmice i preuzimanja hotela imao bitnu ulogu.

Papić se, kako prenosi BIRN, Kilibardi tada predstavio kao saradnik ministra policije i nudio mu je pomoć kako bi se priča o ulozi oca ministra zataškala. On je tada, predstavljajući se da radi u ime ministra, vlasniku hotela ponudio povraćaj vlasništva nad hotelom u nameri da izgladi stvari i ponudio mu je 20.000 evra u kešu.

BIRN je u drugom istraživanju objavio imovinsku kartu Aleksandra Papića i telefonski razgovor sa Kilibardom kada mu je nudio 20.000 evra u kešu. Papić je tada za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom, ali nije odgovorio na pitanja za koga i u čije ime pregovara, niti da li zastupa interese ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ministar Stefanović je kasnije demantovao da je bilo ko pregovarao u njegovo ime u ovom poslu.

Izvor: BIRN

Podeli
Updated: 19 новембра, 2019 — 7:14 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.