ALAV, LASKAV, POSLUŠAN: Ovo je profil idealnog Vučićevog premijera!

Svaka sličnost Psa sa stvarnom ličnošću je sasvim namerna

U iščekivanju imena novog srpskog premijera, sagovornici kažu da će, s obzirom na prethodno iskustvo, izbor Aleksandra Vučića više zavisiti od osobina i poslušnosti budućeg predsednika vlade, nego od same stručnosti.

Ime premijera, sastav vlade i nastavak zasedanja skupštine, kako je portal Nova.rs pisao, a potvrdio predsednik Srbije, umesto 25. avgusta kako je bilo najavljeno, sačekaće početak septembra i završetak sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući.

Dok javnost nagađa ko bi to mogao biti, te da li će Ana Brnabić ostati na toj funkciji ili Vučić priprema još jedno iznenađenje, naši sagovornici iz oblasti političke analitike smatraju da će novog premijera kandidovati njegova poslušnost, laskavost, te težnja za funkcijom iznad svega.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ubeđen je da ćemo i ovog puta imati oktroisanog premijera, odnosno čoveka ili ženu koja nije dobila podršku birača da stupi na tu funkciju, već je izbor jednog čoveka – Aleksandra Vučića.

“Premijerka Ana Brnabić je takođe bila oktroisana premijerka. Nju je lično izabrao Vučić, iako sasvim sam siguran tri četvrtine birača SNS ne bi podržalo njen izbor. Ipak, ona je tri godine obavljala ovu funkciju i niko u SNS nije smeo ni da zucne, iako je čitavo rukovodstvo bilo protiv toga.

Taj novi premijer mora da liči upravo na Brnabićevu, koju je Vučić predstavio kao eksperta, a da mi nismo još saznali za šta je ona tačno ekspert osim u poslušnosti i laskavosti. Jer, kako je sama u više navrata govorila, ona se ni u šta ne razume, ni o čemu ne zna ništa, sve zna šef i šef o tome odlučuje, a šef je Vučić. Takvu osobu možemo da očekujemo i ovoga puta”, navodi Milivojević .

Kad govorimo o osobinama, Milivojević dodaje da bi se na toj listi mogle naći i karakteristike potencijalnih kandidata za premijera, Branislava Nedimovića i Miloša Vučevića.

“Nedimović je bio prvi na listi SNS i logično bi bilo da on bude mandatar, a sad može i ne mora, on ćuti i dopušta da sa njim brišu pod. Sa druge strane, porodica Vučević je vrlo bliska porodici Vučić, tako da je i to stavka koja mora da krasi budućeg predsednika vlade. Vučić će birati onog ko će mu biti najlojalniji, ko će da prihvati sve njegove naloge i da sluša naređenja”, smatra Milivojević i dodaje da je vrlo značajna u celoj priči i “Vučićeva fioka”, odnosno materijal za ucenu potencijalnog premijera, kao garant poslušnosti:

“Pa on nam je lično jutros otkrio da je njegova ideja bila da se železnička stanica pretvori u muzej, kao i da se spomenik Dimitrija Tucovića ukloni sa Slavije i da se na to mesto postavi fontana. Znači to njemu treba, neko ko će da sprovodi sve njegove zamisli bez pogovora”, ističe Milivojević.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da postoje dve mogućnosti.

“Ukoliko se Vučić odluči za koalicionu vladu, to može biti bilo ko iz prošlog saziva, pa vrlo verovatno i sama Ana Brnabić. U ovom slučaju, Vučiću je važno samo da se nastavi kurs prethodne Vlade, što bi ona u svakom slučaju obezbedila. Ukoliko budemo imali, kako je on naziva, koncentracionu vladu, onda očekujem da ide na stručnost. Da na mesto premijera postavi kadar iz SNS, koji se kvalifikuje svojom stručnošću, ali i ugledom u samoj stranci.

Pored toga, potrebno je da taj neko njemu bude veran i lojalan, poslušan svakako. Prema mom mišljenju, u ovom slučaju ne bih se čudio da njegov izbor padne na Jorgovanku Tabaković. Ona se pokazala kao guvernerka, a u stranci je poštuju. Vučiću bi svakako od značaja bila i njena uticajnost u kosovskom lobiju”, zaključuje Janjić.

Podeli
Updated: септембар 3, 2020 — 3:11 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *