AMERIKANCI: Vučić laže da nije bilo saradnje sa FBI

FBI nije uradio ništa po ovom pitanju. Nema učešća FBI u slučaju Belivuk, jer nam ništa nisu dostavili. Radile su naša policija i BIA – demantovao je juče Vučić svog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića. Da je predsednik slagao i da su strane službe ipak imale učešća u ovom slučaju i da su sa srpskom policijom i službama sarađivale u borbi protiv organizovanog kriminala, dokazuje i saopštenje američke ambasade.

Vučić je demantovao Stefanovića, koji tvrdi da je FBI učestvovao u slučaju Belivuk. Predsednik je na RTS-u, gde se sam pozvao kao gost, izjavio kako su Belivuka i njegovu grupu pratili i uhapsili članovi srpske policije i BIA, a da FBI nije dao nikakav doprinos. Da je FBI, međutim, učestvovao u slučaju Belivuk vidi se i iz saopštenja američke ambasade.

– Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela… Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja – navodi se u saopštenju američke ambasade u Srbiji.

FBI je „u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom “ANOM,” koja je servisirala preko 12 hiljada šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja“.

Kako se dalje navodi, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), FBI je sarađivao sa organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM, koji su se proširili još početkom oktobra 2019.

– Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i ciljanje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta. Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji – navodi se u saopštenju.

Kako se dalje objašnjava, međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala je upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih a preko sistema Skaj i tada su otkrivene stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja. Očekujući ovaj razvoj događaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom.

– Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt operacije Trojanski štit/Zeleni signal, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI.

Dakle, strane službe organizovale su čitavu akciju obaranja sistema Skaj, kao i pravljenje nove aplikacije koja je služila kao mamac za kriminalce.Kako sam predsednik i tabloidi na sav glas spominju „skaj telefone”, koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, postaje očigledno da je predsednik slagao da je slučaj Belivuka prošao bez učešća FBI.

Podeli
Updated: август 2, 2021 — 7:37 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Prošla su vremena kada si ti Vučiću prisluškivao i prenosio Šešelju, dok je bio u Hagu.

  2. Dali postoji nesto u Srbiji da Vucic nije slagao? Nepostoji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *