Amfilohije: VUČIĆ NE ZASLUŽUJE ORDEN SVETOG SAVE

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, prenosi Danas.

Amfilohije je tokom posete Pećkoj patrijaršiji, povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC, rekao da je crkva ne samo „srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svetu“ i da prema tome „Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše“.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali”, rekao je Amfilohije.

On je prokomentarisao i izostanak patrijarha srpskog Irineja sa bogosluženja u Visokim Dečanima.

Loading...

„Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe, ali većina arhijereja je ovde prisutno, među njima i episkop Raško-prizrenski koji je glavni na raspetom Kosovu“, izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Podeli
Updated: 8 октобра, 2019 — 9:59 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Pitam ovoga Amifilohiju, ako Vučić, nije zaslužijo orden? Jeli možda zaslužni njegov Mile Đukanović? Imašli ti zdrava razuma u glavi šta pričaš? Znašli ti kada izgovoriš reč,da ona ima veliku težinu,značaj, u narodu. Ti svojom retorikom govora i takvi kao ti. Pravite raskol,podele među pravoslavnim narodom. Bićeš lepši,poštovani,ako nepričaš nišata. S poštovanjem,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.