ANA BRNABIĆ: Geox nije mogao da ISPRATI SRPSKU EKONOMIJU

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da kompanije kao što je Geoks ne mogu da „isprate“ to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

„Nemam ništa novo da kažem osim onoga što sam rekla i pre sedam dana, to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije“, rekla je Brnabić novinarima u Bojniku povodom i zvanične informacije Geoksa da ide u likvidaciju.

Dodala je da vlast nikad nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali je nezaposlenost bila veća od 25 odsto i „morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate“.

Brnabić je istakla da su loše ispregovarani delovi sporazuma oko subvencija i podsticaja tada, navodeći da je to promenjeno 2014. godine kada je Vladu Srbije vodio Aleksandar Vučić.

Kako je rekla, od tada se subvencije daju i domaćim i stranim investitorima samo ako je nivo plata 20 odsto iznad minimalca.

„Mi smo danas mnogo kredibilnija destinacija za investitore, doći će. Ti ljudi su prošli obuku, imaju neko iskustvo i drugačije je sada. Uverena sam da će u najkraćem roku naći posao“, dodala je Brnabić o radnicima Geoksa.

Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije najavio posetu Vranju u septembru, kao i mogućnost da se pronađe nekakvo rešenje do Nove godine.

Dala je garancije da „nijednu osobu nećemo zaboraviti, nijednu porodicu ostaviti na cedilu, borićemo se i izborićemo se“.

„Nekad i priželjkujete da se takve stvari dese, da se ne takmičemo u regionu koliko subvencije dajemo, a da plata bude minimalac“, rekla je ona i navela da Srbija želi investitore koji će otvarati kvalitetnija radna mesta i davati bolje plate.

Govoreći o poseti Jablaničkom okrugu, Brnabić je istakla da je realna nezaposlenost spuštena na 7,5 odsto, manje od republičkog proseka, ali je problem je što su plate niske, posebno u Bojniku – oko 44.500 dinara.

Podeli
Updated: август 3, 2021 — 2:08 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Pa koga ti zajebavaš?
    Jesmo li mi kreteni?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *