Ana Brnabić je strani agent

Predstojeći Bezbednosni forum u Minhenu okupiće lidere mnogih država sveta. Srbiju će, prema najavama, predstavljati premijerka Ana Brnabić.

O toj temi razgovarali smo sa stručnjakom za bezbednost prof. dr Darkom Trifunovićem i političkim analitičarima Tomislavom Kresovićem i Dževadom Galijaševićem.

– Ana Brnabić je predsednik tehničke Vlade, ili Vlade u ostavci. Kao takva nema ovlašćenja da zastupa bilo koju drugu spoljnu politiku Srbije osim politike vojne neutralnosti, bliskosti sa Ruskom Federacijom i stabilne pozicije sa Ukrajinom – navodi Tomislav Kresović.

Može se očekivati da će se na Srbiju vršiti izvesni pritisci da, prema agendi evropske politike, zaoštri odnos prema Rusiji, smatra Kresović. 

– Ana Brnabić je bila na međunarodnoj svetskoj strukturi svetske vlade grupe Bilderberg. Dakle, ona je pozvana kao političar zapadne provenijencije. Američkirički lobi je nju i ugurao u srpsku politiku i predložio da ima vrlo odgovorne i uticajne pozicije u Srbiji, računajući i mesto premijera. Najvažnija putovanja Ane Brnabić bila su u Americi, na zapadu. Ona predstavlja upravo taj, prozapadni lobi u srpskoj politici. Ali, pošto je tehnički premijer Vlade u ostavci, jasno je da će ona imati ravnotežnu poziciju nemešanja u globalne interese između Rusije i Ukrajine i sukobe između zapada i istoka – navodi Kresović.  

Na Bezbednosni forum dolaze visoke zvanice iz sveta politike, a premijerka Ana Brnabić ne mora da ima nikakve kompetencije zato što se radi o visokoj zvanici, predsednici Vlade Srbije, kaže profesor Darko Trifunović. Ona, dodaje Trifunović, mora da ima svoj tim, da je brifovana pre konferencije.

– Međutim, postavlja se pitanje ko su njeni savetnici za bezbednost, na koji način je oni savetuju, da li uopšte znaju šta je to bezbednost, da li je neko iz struke savetnik. Kada kažem iz struke, ne mislim pritom da je neko iz policijskih ili vojnih struktura ili iz Bezbednosno informativne agencije. Imamo stručnjake koji se time bave ceo život. To im je vokacija, a oni su neiskorišćeni u Srbiji. Imamo čitav institut, jedan od najvećih instituta u Evropi, zapravo naše naučno društvo, i to se preskače. I to nije prvi put da se u Srbiji nauka preskače. I na Fakultetu bezbednosti, gde ja radim, vrhunski stručnjaci iz te oblasti sklanjaju se u stranu, jer je uprava u strahu od onih koji znaju – ističe Trifunović.

Bezbednosna konferencija u Minhenu nikada nije dala neki poseban doprinos koji bi naš svet učinio bezbednijim, već je ona način da se zapadni stavovi i interesi predstave kao nešto što je u interesu čovečanstva, država, nacija, ona je antiruski megafon u Evropi, kaže Dževad Galijašević.

– U tom smislu Ana Brnabić može održati neki kurtoazni govor koji tek može doprineti nekim novim alibijima, predstavama koje zapad želi da nametne društvu da je stvar idealna. Na konferenciji, bez sumnje, neće biti tema Kosovo kao bezbednosni problem, kao država nastala na zločinu, na bombardovanju Srbije, na napadu bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, kao pokušaj da se na silu, po svaku cenu, jednoj suverenoj državi oduzme prostor, a da sa tog prostora se ustvari generiše nebezbednost u širem smislu. Sigurno neće biti tema Crna Gora i delovanje mafijaških klanova iz Kotora, Škaljaraca, Kavčana i tako dalje, ili političke krize koje su produkovane sa zapada. Mi vidimo nekoliko tačaka ozbiljnih kriza ovde na Balkanu i na području Rusije. Kada je reč o Evropi, te krize se izazivaju isključivo na pravoslavnim hrišćanskim prostorima – ukazuje Galijašević.

Izvor: Glas javnosti

Podeli
Updated: фебруар 20, 2022 — 12:37 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Portal za niavine , .bo vas Darko Ttrifunovic nistarija .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *