Andrej Fursov: Elite spremaju uništenje srednje klase

U „Izveštaju o krizi demokratije“ iz 1975. jasno piše da glavna pretnja demokratiji, čitaj „vlasti vladajućih grupa Zapada“, ne dolazi od Sovjetskog Saveza, već od viška demokratije na samom Zapadu.

Pored čisto ekonomskih i finansijskih momenata postoji i ceo niz drugih faktora koji utiču na aktuelnu situaciju. S jedne strane geopolitičkog karaktera, a sa druge sistemsko-istorijskog koji su doveli do nastanka ovakvog stanja u Istočnoj Evropi. Prva stvara, koja je najuočljivija i najpovršnija, jeste sukob Rusije i Postzapada. Potpuno je jasno da je Postzapadu bilo potrebno da isprovocira Rusija na akcije koje je preduzela. Zato što drugog izlaza nema. Sve ostalo bi bilo gore. To jest, izabrano je najmanje zlo.

A drugi je momenat već po principu „jednim udarcem dve muve“. Svaki konflikt u Istočnoj Evropi nanosi štetu Evropskoj uniji, odseca Rusiju i, prirodno, Kinu od Evrope. I slabi Evro-savez. Osim toga, omogućava da se, povrh svega, otpočne eksproprijacija srednjeg sloja Evropljana koja je bila isplanirana još pre nekoliko decenija.

Prilično često navodim odlomke iz Izveštaja o krizi demokratije iz 1975. godine, u kojem jasno piše da glavna pretnja demokratiji, čitaj „vlasti vladajućih grupa Zapada“, ne dolazi od Sovjetskog Saveza, već od viška demokratije na samom Zapadu. Odnosno, od demokratskih institucija. U vezi s tim je postavljen zadatak raz-demokratizacije, to se zvalo „smanjiti prekomernu demokratizaciju Zapada“. Od tada je počela postepena demontaža demokratskih institucija društva Moderne.

Sve ovo ima duboke korene:

„Oci osnivači“ SAD, koji su se 1787. godine sastali na Ustavnoj konvenciji u Filadelfiji otvoreno su govorili da „glavna opasnost dolazi od demokratskih članova postojećih ustava. Ovim ustavom mora biti ustanovljena barijera protiv demokratije“ (E. Rendolf); „narod mora biti što manje uključen u poslove upravljanje. Narod je uvek sklon zabludama“ (R. Šerman)

…Federalisti su dali široko ideološko opravdanje ideji jake nacionalne vlade, sposobne da pouzdano garantuje prava svojine, da obuzda razuzdanost „demokratske stihije“ i konsoliduje državnu vlast u rukama bogate elite.

Druga je stvar što, dok je postojao Sovjetski Savez, ovo nije moglo biti učinjeno naglo. Ali čim je sa SSSR-om završeno, počela je demontaža koja i sada teče veoma, veoma brzo.

Glavni beneficijar kapitalističkog sistema je beli Evropljanin i Amerikanac. I sada, u situaciji kada je potrebno razoriti društvo da bi se stvorili uslovi za formiranje novog sistema – koga treba uništiti? Prirodno, Evropljane i Amerikance.

Uzgred, između ostalog, tekuća kriza ima veoma važnu ulogu u uništavanju evropske srednje klase. Mislim da će dvadesete godine 21. veka biti vreme uništenja, „insektizovanja“ srednje klase Zapadne Evrope. A onda, po svemu sudeći, preći će na američku srednju klasu.

„Deca će se hraniti insektima u okvirima plana usmerenog da se novo pokolenje natera da pređe sa mesa na insekte i ubedi svoje roditelje da slede njihov primer. Učenicima četiri osnovne škole u Velsu biće predloženi insekti kao hrana u projektu ocene apetita deca za „alternativnim belančevinama“ kao što su cvrčci, skakavci, svilene bube i brašnasti crvi. Istraživači se nadaju da će im rezultati dati ključ za razumevanje kako je najbolje informisati decu o ekološkim i prehrambenim preimućstvima jestivih insekata u celoj Velikoj Britaniji i, moguće, u inostranstvu – kao i njihovih roditelja, pošto svet teži da pomogne životnoj sredini smanjujući potrošnju mesa. Godine 2019. oko 9 miliona Evropljana je jelo insekte. Planira se da njihov broj, do 2030, poraste na 390 miliona.“

Dakle, da bi se stvorila nova niža klasa budućeg postkapitalističkog sveta potrebno je, prvo, eksproprisati evropski srednji sloj. I, drugo, stvoriti protivtežu Evropljanima u samoj Evropi. To jest, potrebni su ljudi koji bi bili u sukobu sa belim ljudima. Ovaj konflikt će zameniti konflikt desnih i levih partija.

I situaciju sa migrantima iz Afrike koje progoni glad nastala zbog događaja u Istočnoj Evropi i situaciji vezanoj za pomoć Ukrajini, zbog koje Evropljanima opet i opet predlaže da zategnu kaiš i da pritegnu ventile radijatora – sve ovo globalističke vrhuške, bezuslovno, koriste da bi organizovale preraspodelu nacionalnog bogatstva u korist novopridošlih grupa. Njih će izjednačiti: srednji sloj će pasti do nivoa siromaštva.

Ostvariće se mašta globalista – svi će biti siromašni a nad njima – bogata vrhuška. To što se na Zapadu već faktički uvodi racionisana potrošnja vode, električne energije i drugog govori da se, u principu, već ostvaruje, već nastupa ono o čemu je pisao Žak Atali; još pre 10-12 godina u knjizi „Kratka istorija budućnosti“ on je govorio da je budućnost sveta – distributivna ekonomije, a ne tržište. Globalna distributivna ekonomije znači vanekonomsku kontrolu. I ovde će biti veoma važna sredstva kontrole nad socijalnim ponašanjem ljudi.

Da li je Evropa mogla drugačije da se ponaša da bi ovo izbegla? Sa svojim progobalističkim, proatlantskim vladajućim slojem to jednostavno nije bilo moguće. S druge strane „pomoglo“ je i, u većini pasivno stanovništvo, kojim je lako manipulisati. Jer, suštinski EU nije politički subjekt, već samo ekonomski igrač. Evropska unija nema politički subjektivite. I budućnost EU je vrlo maglovita. Nisu slučajno Britanci iz nje pobegli i počeli da grade svoju makro-zonu u budućoj novoj globalizaciji.

Podeli
Updated: октобар 29, 2022 — 8:12 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *