Angela Merkel pomogla Vladimiru Putinu?

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je danas da su sporazumi iz Minska potpisani sa ciljem da se Ukrajini da vremena da ojača, ističe list Die Zeit.

Ona je rekla da je svim uključenim stranama jasno da je sukob zamrznut i da problem nije rešen, ali je to ono što je Ukrajini dalo vremena da se ojača.

Merkelova je izrazila sumnju da bi u to vreme zemlje članice Severnoatlantskog saveza (NATO) mogle da pruže podršku Kijevu u meri u kojoj to čine sada.

Nemačka političarka je bila na čelu vlade kada se 2014. dogodio državni udar u Ukrajini, a zatim su uz njeno učešće potpisani sporazumi iz Minska za rešavanje sukoba u Donbasu.

Tokom potpisivanja pakta u gradu Minsku u Belorusiji, ukrajinske vlasti su se obavezale da će reformisati svoj Ustav kako bi dale proširenu autonomiju Lugansku i Donjecku, kao i održavanje lokalnih izbora u oba regiona.

Ove navode je nešto ranije potvrdio i bivši predsednik Ukrajine Porošenko.

Iako na prvi pogled ova izjava ne čini uslugu Kremlju, ona zapravo podriva same temelje verodostojnosti zapadnog pregovaračkog kapaciteta koji je Vladimir Putin već izrazio svojom izjavom, da je sada pitanje kako i sa kime se uopšte može postići bilo kakav dogovor, te mu tim činom ostaju odrešene ruke da nastavlja opeaciju.

Izvor: plenglish.com

Podeli
Updated: децембар 13, 2022 — 9:07 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *