Bajden odobrio Ukrajini posebne „Svičblejd“ dronove

Džo Bajden razmatra slanje dronova-kamikaza „svičblejd“ (nož skakavac) američke proizvodnje u Ukrajinu u okviru odbrambenog paketa vrednog milijardu dolara koji bi trebalo da bude odgovor na molbe predsednika Volodimira Zelenskog za pomoć

Mala, lagana i relativno jeftina „kamikaze“ oružja, koja su zapravo bombe na daljinsko upravljanje, dolaze u dve verzije koje su dizajnirane za gađanje tenkova ili artiljerijskih položaja.

Dizajnirao ih je EroVironment sa sedištem u Vašingtonu, i biće deo ogromnog paketa vojne pomoći koju je Ukrajini odobrio Bajden, o čemu bi predsednik SAD trebalo da razgovara u sredu.

Veruje se da će Zelenskom SAD obećati ovo oružje kako bi ga umirilo jer i američki zvaničnici nastavljaju da se protive njegovim pozivima na zonu zabrane letova zbog straha da bi to dovelo do rata SAD sa Rusijom.

Moćniji od dva „svičblejda“, „svičblejd 600“, težak je oko 23 kilograma i može da lebdi iznad mete 40 minuta pre nego što se spusti brzinom od 185 km/h, probijajući oklop i uništavajući tenk.

Laganiji „svičblejd 300“ je namenjen ubijanju ljudi na otvorenom i putnika u vozilu.

Težak je samo 2,5 kg, ali može da putuje 9,6 kilometara, da lebdi 15 minuta, a zatim da zaroni do cilja brzinom od 160 kilometara na sat.

Oba „svičblejda“ su dizajnirana da se lako prenose, staju u ranac i ispaljuju se iz cevi postavljene za 10 minuta. Odabrani su zbog njihove lakoće upotrebe i zbog toga što potencijalnim operateri ma treba relativno malo obuke pre upotrebe.

Takođe je predviđeno da budu isplativi; „svičblejd 300“ košta 6.000 dolara, naspram rakete helfajer koja košta 150.000 dolara, ispaljena iz konvencionalnog drona „predator“ ili „riper“.

Dodatna prednost „svičblejda“, kako kaže EroVironment, jeste ta što se udar može prekinuti nekoliko sekundi pre nego što je meta pogođena – za razliku od „helfajera“. „Helfajer“ projektili su pogodili mete za koje se kasnije ispostavilo da su bili nevini civili.

Ideju o slanju „svičblejda“ u Ukrajinu prvi je izvestio NBC Njuz

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, obratiće se američkom Kongresu u sredu, pošto je već dobio veliku podršku kada je uživo prenošen u britanski i kanadski parlament.

Očekuje se da će Zelenski (44) još jednom apelovati na SAD da uvedu zonu zabranjenog leta, dok u stvarnosti prihvata da je malo verovatno da će SAD to učiniti.

Bajden i njegovi savetnici insistiraju da bi to, kao i slanje američkih aviona iznad Ukrajine radi sprovođenja plana, uvuklo Sjedinjene Države i njihove NATO saveznike u rat sa Rusijom.

Takođe se očekuje da će Zelenski detaljno objasniti čemu se još nada da će videti od Sjedinjenih Država.

Podeli
Updated: март 17, 2022 — 10:10 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *