Belivuk objavio nove dokaze o Vučiću i Vulinu

Advokat Ivan Ninić, koji je od Tužilaštva za organizovani kriminal tražio informaciju o epilogu krivične prijave podnete protiv predsednika Srbije i ministra unutrašnjih poslova, napominje da svrha te prijave nije bila da se ustanovi istina.

– Njena svrha je bila da se pošalje instrukcija institucijama kako treba da izgleda epilog istrage. Ovo je jedinstven slučaj u kome podnosioci prijave tvrde da nešto nisu uradili. U suštini, radi se o jednom političkom performansu, ali performansu koji može da ima nesagledivo štetne posledice po krivično-pravni sistem i instituciju tužilaštva – ističe Ninić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je Niniću odgovorilo da je arhiviralo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, nalazeći da u njoj nema elemenata krivičnog dela. I pored toga što je mu je tužilaštvo odgovorilo na pitanje šta se dogodilo sa prijavom, ono nije u potpunosti postupilo po njegovom zahtevu za pristup informacija od javnog značaja.

Naime, Ninić je u svom zahtevu tražio da mu dostave i odluku o odbačaju prijave, što je Tužilaštvo za organizovani kriminal odbilo. – U toj odluci može da se vidi koje je sve radnje tužilaštvo preduzelo pre nego što je prijavu odbacilo.

Primera radi, može da se vidi da li su saslušana lica na koja se prijava odnosi. Verujem da je to razlog zbog kojeg je tužilaštvo odbilo da dostavi odluku o odbačaju, zbog čega ću svakako podneti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. Isuviše je ovo značajna tema da bi tek tako pala u zaborav – navodi Ninić.

Krivičnu prijavu protiv dvojice visokih državnih funkcionera podneli su članovi njihovih partija. Aleksandra Vučića prijavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dok je prijavu protiv Vulina podneo član Pokreta socijalista Đorđe Komlenski. Oni su prijave podneli zbog iskaza Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su optuženi za neka od najtežih krivičnih dela.

Podsetimo, kako su preneli mediji, Belivuk i Miljković su pred tužiocem ispričali da su imali kontakte sa predsednikom Srbije i ministrom unutrašnjih poslova, kao i da su za njih obavljali razne usluge.

Podeli
Updated: 21 фебруара, 2022 — 2:37 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *