Bivši funkcioner SNSa – Andrej Vučić je ŠEF PARALELNOG SISTEMA MOĆI!

O tome kakva je uloga Andreja Vučića na terenu svedoči Predrag Belić, nekadašnji predsednik opštine Alibunar i bivši predsednik lokalnog odbora SNS

Andrej Vučić apsolutno vodi SNS i njemu su potčinjeni svi članovi Izvršnog odbora, a preko koordinatora upravlja celom stranačkom infrastrukturom u zemlji, tvrdi za NIN Predrag Belić, nekadašnji predsednik opštine Alibunar i bivši predsednik lokalnog odbora vladajuće stranke.

Jedan od junaka NIN-ove priče o lokalnim šerifima SNS kaže: „Odluke u SNS se ne donose u pisanoj formi već samo postoje naređenja koja se izdaju preteći. Ako se po njima ne postupi, biće posledica”. Belić govori da se pridružio SNS po njenom formiranju i da je aktivno učestvovao do razlaza 2018, kome je prethodilo podnošenje krivične prijave protiv njega zbog čega je bio i u pritvoru. Okrivljen je da je kao predsednik opštine počinio malverzacije, ali ni skoro godinu i po dana kasnije nije čak ni optužen.

„Do početka 2015. SNS je imao razumevanja za rad na lokalu i sve su se odluke donosile na organima stranke. Ne znam da li je tako bilo zato što su postojala dva pola, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ili se još nisu osilili. Vučić početkom 2015. preuzima sve ingerencije i u stranci se pravi paralelan sistem moći”, navodi Belić. On opisuje kako je lično osetio promene u SNS marta 2015, kada su spremali izbore u mesnim zajednicama Alibunara.

Loading...

„Posetili su nas potpredsednici stranke i Izvršnog odbora. Prvo su mi zamerili što u kancelariji imam sliku Nikolića, a ne Vučića. Tada sam prvi put čuo rečenicu koja se posle stalno ponavljala: Postoji Aleksandar Vučić, tri mesta prazno i onda njegov brat Andrej, pa je tek onda stranka, a zatim zakoni i Ustav”. Belić kaže da je 2015. promenom većine postao predsednik opštine, te da su u Alibunaru u naredne tri godine otvarane škole, domovi zdravlja, parkovi…

„Koordinatori SNS su konstantno vršili pritisak, ali mi smo se držali zakona i statuta stranke. Ponašali su se kao gospodari života i smrti, gubernatori, a ne kao oni koji samo treba da koordiniraju rad stranke. Nažalost za Južni Banat je došao jedan od najvećih jurišnika SNS, Branko Malović, koji je odgovoran samo Andreju Vučiću. Ko god je pokušavao da ukaže da nešto nije demokratski ili zakonito, momentalno je bio zaustavljen i kažnjavan na razne načine. Postojao je

samo njihov interes”. Belić tvrdi da je njegov odbor SNS-a bio jedan od retkih koji se borio za sopstveni integritet.

„Imao sam iluziju da nas neće dirati jer smo sve stranačke obaveze, poput odlaska na razne mitinge i lokalne izbore širom Srbije, ispunjavali. Mislio sam i da zbog veličine opštine možemo da prođemo `ispod radara` tako da se ne bavimo velikom politikom već interesima građana Alibunara”. Bez iluzija je kako kaže ostao decembra 2017. kada je uhapšen.

„Kao predsednik opštine osumnjičen sam za delo koje nema nikakve veze sa mnom niti sa mojom funkcijom. Na krajnje brutalan način u ranim jutarnjim časovima veliki broj policajaca naoružanih do zuba je upao u moj stan i uhapsili su me. Bio sam 38 dana u pritvoru. Medijski linč je bio uvod i počeo je pre hapšenja.” Belić navodi da je imao podršku odbora SNS Alibunara i da je po izlasku iz pritvora nastavio da radi svestan da ga čeka, kako kaže, `svilen gajtan`.

„Narednih šest meseci sam svojim očima, a možda sam i drugačije počeo da gledam, video da SNS nije politička stranka već organizacija koja funkcioniše po klasičnim metodama mafije. Iako su napravili kriminalnu organizaciju i dalje su ostali ulični šibicari. Prema nama običnim građanima sve su radili na prevaru”, kaže Belić. On tvrdi da su pritisci iz SNS svakodnevno rasli.

„Ne postoji nijedan posao u javnom sektoru gde oni ne žele da uzmu procenat. Na primer, osnovna škola u Vladimirovcu gde je kvadrat rekonstrukcije koštao neverovatnih 2.400 evra. Tu je i nerealno uvećanje vrednosti za projekat skupljanja životinjskog otpada. Nalog je da se nezakonito mnogostruko uvećavaju sredstva koja se dobijaju od Pokrajine i Republike za sve lokalne projekte. Znaju ovo tužilaštvo i policija, ali ništa ne preduzimaju. Velike reči Aleksandara Vučića o borbi protiv kriminala i korupcije uopšte ne stoje jer se upravo on okružio `ekspertima` za prebacivanje državnog novca u privatne džepove. Takav je Branko Malović i Južni Banat je simbol za nazadnjačku hobotnicu koja drži u zagrljaju sve građane i privrednike”, tvrdi Belić.

Na pitanje zašto nije reagovao ranije, odgovara: „Kako reagovati kada je prvi pretorijanac SNS Branko Malović, koji odgovara samo Andreju Vučiću, porobio sve institucije pa ne postoje više ni tužilaštvo, ni sud, ni policija, a od 2015. ne postoje ni organi stranke”.

On kaže i da je tražio da razgovara sa predsednikom Izvršnog odbora SNS-a Darkom Glišićem, kao i sa Andrejom Vučićem, ali da je odbijen. Navodi da mu ništa nije preostalo pa je marta 2018. zajedno sa saradnicima u Alibunaru doneo odluku da samostalno rade i ogluše se o SNS.

„Praktično smo tako napustili SNS. Naredna tri meseca doživljavamo progon i fizičko nasilje. Odolevamo. Držimo se zajedno i poštujemo izvorni program SNS. Nakon toga SNS prelazi u zadnju fazu dovođenja hordi batinaša, pritiska na porodice. Dolaze članovi Srpske Sparte iz Pančeva i drugi nabildovani mladići sa kratkom kosom. Kulminiralo je kada su četiri odbornika odveli u nepoznatom pravcu. Prvi je bio 43 dana na nepoznatoj lokaciji i porodica nije znala gde je. Obaveštavamo policiju i tužilaštvo da su ljudi nestali, ali ništa ne preduzimaju. Režimski mediji su nas ismevali da izmišljamo.”

Na sednici Skupštine Alibunara 13. jula 2018. Belić je smenjen glasovima odbornika iz SPS, LSV, SNP, SRS, DS i pet odbornika SNS. Glasalo je ukupno 23 odbornika od čega 16 za smenu, a protiv sedam iz izvornog SNS-a.

„Odbornici koji su bili za smenu dovezeni su kombijem na sednicu u pratnji policajaca pod punim naoružanjem. Ne znam šta još treba da se desi da građani shvate da je ovo diktatura i da je Aleksandar Vučić diktator koji je tada ostao bez lažnog demokratskog plašta. Podršku SNS u Alibunaru je dala opozicija, četiri oteta odbornika, i još jedan izvorni iz SNS”, navodi Belić.

On zaključuje: „Ništa u ovoj državi nije kao što opsenar Aleksandar Vučić govori. Ne bore se protiv kriminala i korupcije, već su oni dostigli do sada neviđeni nivo”.

Video sam vrlo brzo da SNS nije politička stranka već organizacija koja funkcioniše po metodama mafije.

Izvor: NIN

Podeli
Updated: 27 априла, 2019 — 7:11 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.