Bivši ukrajinski premijer Azarov: Rusija je intervenisala kako bi sprečila Treći svetski rat i napad na svoju teritoriju, koji se spremao

NATO je planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, a ključnu ulogu u tome imala je aktuelna vladajuća vrhuška u Ukrajini koju kontrolišu Amerika i nacionalisti, izjavio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

„Rusija je od decembra 2021. dobijala informacije o planovima Alijanse da rasporedi na teritoriji Ukrajine četiri vojne brigade (dve kopnene, jednu pomorsku i jednu vazdušnu), pri čemu vazdušnu sa mogućnošću nošenja nuklearnih bojevih glava. NATO je želeo da dogovori uvođenje snaga na leto 2022. na sednici Saveta bezbednosti UN. Zatim bi, najverovatnije krajem godine, izazvali sukob i pokrenuli prava vojna dejstva protiv Rusije uz korišćenje nuklearnog oružja“, napisao je Azarov na svojoj Fejsbuk stranici.

On je takođe naveo da su se ukrajinske trupe predvođene nacionalističkim bataljonima spremale da pokrenu vojnu operaciju u Donbasu 25. februara.

„Sudbonosne odluke donete su dan pre početka rata za istrebljenje ruskog govornog stanovništva u Donbasu. Ukrajinska vojska, pod rukovodstvom nacionalističkih bataljona, spremala se da pokrene vojnu operaciju u Donbasu 25. februara 2022“, tvrdi Azarov.

Putin spasio stotine hiljada života u Donbasu

U Ukrajini je, kako kaže, pripremana provokacija usmerena na uništenje stanovništva Luganske i Donjecke Narodne Republike, a ruski predsednik Vladimir Putin spasio je stotine hiljada života u Donbasu.  Apis@1371CAB

„Tek se sada pružila prilika za objavljivanje obaveštajnih podataka o pripremi provokacije praćenih izdajničkim udarom i uništavanjem stanovništva na teritoriji LNR i DNR. Putin je bio ispred Ukrajine i NATO-a i faktički je spasao stotine hiljada života građana republika“, naglasio je bivši premijer.

S tim u vezi, napomenuo je da je Moskva odlučila da uspostavi red u Ukrajini kako bi izbegla treći svetski rat i napad na svoju teritoriju.

Plan NATO-a

Plan NATO-a o Ukrajini predviđao je blokiranje Kalinjingrada uz pomoć poljske armije. Kako kaže, ukrajinski plan napada na DNR i LNR razvijan je zajedno sa Amerikom.

„Postoji uverenje da je taj plan razvijen zajedno sa pokroviteljima iz NATO-a, s obzirom da su Amerikanci prethodno prebacili u Poljsku oko pet hiljada svojih vojnika, plus je tu bila i poljska vojska. Prema planu trebalo je da blokiraju kalinjingrasku grupu, kako u tom slučaju ne bi mogla da napreduje ka napadnutoj teritoriji jugoistoka Ukrajine“, objasnio je Azarov.

On je takođe objasnio da je plan NATO-a za Ukrajinu predviđao i da snage sa rumunske teritorije blokiraju mirovne snage u Pridnjestrovlju.

Prema njegovim rečima, nedelju dana pre početka ruske vojne operacije DNR je izveštavao o presretnutoj mapi napada na Donbas. Tamo je bilo jasno naznačeno kada će se vršiti udari, kojim jedinicama i kojim oružjem, dodaje on.

Podsetimo, predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je ranije da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, „bukvalno sledećeg dana“ bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Podeli
Updated: март 6, 2022 — 11:21 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *