Braća Vučić preuzimaju „Novi Sad na vodi“ vredan dve milijarde evra

Pod vlašću Srpske napredne stranke Srbija je prestala da postoji kao država, postala je privatni posed Aleksandra Vučića i njegovih poslovnih ortaka. Za razliku od prethodnika iz bivše vlasti, Vučićevi kriminalci nisu samo privatizovali firme i unosne poslove, nego su oteli ogromne parcele građevinskog zemljišta. U glavnom gradu su uzeli 105 hektara za “Beograd na vodi”, Adu Huju od 300 hektara i isto toliko na novobeogradskoj obali Save, za izgradnju Bloka 18, koji bi trebalo da bude “Beograd na vodi 2”.

Najkrupniji plen predstavlja Makiško polje, koje ima oko 680 hektara. Prisvojili su atraktivne lokacije u Nišu, Kragujevcu i Kruševcu, uz Tamiš u Pančevu su podigli dva naselja, a privode kraju i pripremu za početak izgradnje “Novog Sada na vodi”. Ostalo je još samo da se upišu u katastar, pa da i zvanično postanu vlasnici Srbije.

Sa tom namerom, da na štetu građana i prirode zgrne što više novca, Vučić je pokrenuo projekat “Novi Sad na vodi”. Ideju, koju je sproveo u Beogradu, namerava da ponovi u Novom Sadu, samo u još gorem obliku.

Gradska vlast je promenila Generalni urbanistički plan i prilagodila ga projektu “Novi Sad na vodi”. Novom regulacijom predviđeno je da na potezu Mornarica – Brodogradilište – Ribarsko ostrvo – Šodroš i Kamenička ada bude izgrađeno naselje s više od 500.000 kvadrata stambenog prostora. Da bi se dobilo 165 hektara građevinskog zemljišta neophodno je da se 4,5 kilometra nasipa pomeri 500 metara u korito Dunava.

Betonska konstrukcija novog nasipa smanjiće protočnu moć, ubrzati tok i vraćati vodu prema naseljima Telep, Adice, Veternik i Futog, što će povećati opasnost od poplava. Ugrožavanje bezbednosti i ekologije, urbanistički haos i kršenje zakona i međunarodnih propisa, kao i zanemarivanje interesa i volje Novosađana ne zanima vođe naprednjačkog kartela.

S obzirom da vrednost stanova u “Novom Sadu na vodi” iznosi 1,5 milijardu evra, jasno je da je vlasnicima Srbije važniji taj plen, nego grad i građani.Zasad, sve je njihovo. To će se promeniti kad dođe vreme za svođenje računa. Neće biti dovoljno da odgovaraju samo Aleksandar i Andrej Vučić, Siniša Mali, Miloš Vučević i Zorana Mihajlović, koja je potpisala ugovor o “Beogradu na vodi”. Na odgovornost moraju da budu pozvani svi politikanti iz SNS-a i koalicionih satelita, koji su zloupotrebom položaja omogućili kriminogenim tzv. investitorima da dižu nekretnine od kokaina. Kad bi mislili na svoju budućnost, Vučići ne bi ulagali u luksuzne stanove, nego u zatvorske komplekse.

– Aleksandar Vučić je inspirator i organizator te kriminalne organizacije. Jedino nema vremena da bude i izvršilac, bar ne neposredan. Te obaveze izvršava njegov brat Andrej. Obzirom na obim korupcije, Andrej i Aleksandar Vučić su, van svake sumnje, najveći kriminalci u ovom delu Evrope – tvrdi Borislav Novaković, bivši gradonačelnik Novog Sada i aktuelni potpredsednik Narodne stranke.

Novaković optužuje Andreja Vučića da rukovodi projektom “Novi Sad na vodi”, “trenutno najvećim poslom organizovanog kriminala u državi”.

Novaković: Andrej Vučić od Novog Sada pravi Medeljin

– Gospodar svih političkih procesa i donosilac ključnih odluka u Novom Sadu i Vojvodini je Andrej Vučić. Stvorio je paralelni sistem u kome predsednici opština i direktori samo pravno osmišljavaju njegove kriminalne marifetluke. Miloš Vučević je Forest Gamp Srpske napredne stranke, samo što mu Andrej Vučić ne govori “trči, Miloše, trči”, nego “kradi, Miloše, kradi”, a on to i radi.

Kleptomanija je deminutiv za pljačku koju čine Andrej Vučić i Miloš Vučević sa svojim saradnicima. Najveći kriminal u Novom Sadu predstavlja sprega Vučića i Vučevića sa kompanijom “Galens” u vlasništvu Nebojše Petrića iz Prijepolja, koji je bilazak s novim načelnikom novosadske policije Slobodanom Mališićem – tvrdi Novaković.

Kako funkcioniše ta sprega vidi se na primeru “Pupinove palate”. Prvobitnim projektom predviđeno je da zgrada ima kaskadni izgled. U prednjem delu dozvoljena je gradnja do pet spratova, iza kojih bi se nalazio deo s najviše četiri, da bi se poslednji niz spustio na tri sprata. To je bilo malo, nije zadovoljavalo apetite investitora i njegovih partnera iz vlasti.

Projekat je promenjen, pa je u čeonom delu podignuto osam spratova, iza njih je kula na 12 spratova, a poslednja kaskada je napravljena na 11 spratova. Umesto planirani 18.000, “Galens” je napravio 31.000 kvadrata. Na tih dodatnih 13.000 kvadrata zaradio je 26 miliona evra. Ne zna se kako su Vučić, Vučević i Petrić podelili zaradu, to bi trebalo da utvrdi neka buduća istraga.

Ista ekipa vodi koruptivni projekat “Novi Sad na vodi”. Kompanija “Galens” kupila je zemljište kod Brodogradilišta, na kome je predviđena izgradnja naselja. Ortaci će na prodaji stanova u zgradama od po 20 spratova zaraditi oko 1,5 milijarde evra.

Kao što je Siniša Mali operativno pripremio uslove za “Beograd na vodi”, organizujući i noćno rušenje Savamale, tako o “Novom Sadu na vodi” brine Miloš Vučević. Da bi projekat uveo u pravne okvire, Vučević vrši pritisak na Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zahtevajući da ubrzaju proceduru, umesto da, kao što kaže, sede skrštenih ruku.

Nije napravljena ni hidrološka studija koja bi procenila koliko bi promena linije nasipa ugrozila bezbednost Novog Sada i okolnih naselja. Institut “Jaroslav Černi” nije dalo saglasnost na predlog Generalnog urbanističkog plana, pa ni Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” nije odobrilo vodne uslove za izgradnju naselja u koritu Dunava i promene međunarodnog vodnog puta E80.

Vučević je optužio “Vode Vojvodine” da “koče razvoj grada”. Problem je rešen tako što je na mesto direktora JVP “Vode Vojvodine” postavljen Srđan Kružević, doskorašnji zamenik gradonačelnika Vučevića. Kružević je odavno na sve načine, uključujući i komandovanje batinaškim odredima, dokazao lojalnost šefovima naprednjačkog kartela, pa mu neće biti teško da obezbedi sve dozvole koje su neophodne za izgradnju “Novog Sada na vodi”.

Novosađani su se suprotstavili nameri vlasti da otmu taj deo grada, isuše dunavske rukavce, unište prirodu i ugroze bezbednost. Prvi su reagovali aktivisti iz kraja koji je izabran za sporni projekat. U martu ove godine na Fejsbuku su osnovali grupu “Dunavac (Šodroš)”, koja već ima više od 5.000 članova, koji se zalažu za zaštitu i očuvanje poslednje oaze prirode u Novom Sadu.

Uz objave, u kojima ističu značaj Šodroša i Kameničke ade, ne samo kao mesta za odmor i uživanje u prirodi, nego i kao prirodne odbrane od poplava, aktivisti iz te grupe organizuju čišćenje obale, tribine i druge akcije. U odbranu Šodroša uključilo se i udruženje “Vidi, gari, ne može”, koje je priredilo veliki broj uličnih i medijskih akcija i prikupilo više od 10.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da gradska vlast i investitori odustanu od uništavanja najlepšeg dela Novog Sada.

Struka je ukazala na brojne probleme koje će izazvati gradnja naselja u koritu Dunava. Građani su se pobunili, digli su glas protiv tog projekta. Opozicioni političari ukazuju da obala Dunava ne pripada građevinskoj mafiji, već građanima Novog Sada. Borislav Novaković tvrdi da Andrej Vučić od Novog Sada pravi Medeljin. Novaković greši. Narko bos Pablo Eskobar je u Medeljinu svojim novcem, stečenim kriminalom, dizao škole, bolnice, fabrike i stambene zgrade, koje je poklanjao sirotinji. Bos Andrej Vučić ništa ne poklanja, on i njegov brat Aleksandar Vučić samo uzimaju.

Braća Vučić misle da je sve njihovo. Kako je krenulo, čini se da su u pravu. Od Beograđana su oteli više od 2.000 hektara zemljišta na najatraktivnijim lokacijama. Oni i njihovi ortaci iz kartela napravili su nekoliko milijardi kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Po istoj poslovnoj šemi, koja se kosi sa zakonom, korupcionaške kombinacije realizuju u Novom Sadu i drugim gradovima.

Zasad, sve je njihovo. To će se promeniti kad dođe vreme za svođenje računa. Neće biti dovoljno da odgovaraju samo Aleksandar i Andrej Vučić, Siniša Mali, Miloš Vučević i Zorana Mihajlović, koja je potpisala ugovor o “Beogradu na vodi”. Na odgovornost moraju da budu pozvani svi politikanti iz SNS-a i koalicionih satelita, koji su zloupotrebom položaja omogućili kriminogenim tzv. investitorima da dižu nekretnine od kokaina. Kad bi mislili na svoju budućnost, Vučići ne bi ulagali u luksuzne stanove, nego u zatvorske komplekse.

Predrag Popović

Podeli
Updated: 16 маја, 2022 — 8:21 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *